Annons

USA-statistik bromsar ränteuppgång

Ränteuppgången i USA det senaste dygnet betecknas som "enorm". Inte ens en besvikelse över arbetsmarknadsrapporten fick marknaden att ändra riktning nämnvärt till en början. Men när också ISM inköpschefsindex inte steg lika mycket som marknaden hoppats, gröptes den tidigare kraftiga uppgången ur.


Framför allt räntepapper med kort löptid har sålts av i stora lass efter torsdagens positiva siffror över bland annat BNP under andra kvartalet samt ett stigande inköpschefsindex i Chicago.

Från tidpunkten före
torsdagens statistik steg den tvååriga amerikanska statsobligationsräntan 35 punkter till som högst 1,93 procent. USA:s tioåriga benchmarkränta noterades klockan 16.15 på fredagen till 4,43 procent, vilket är 6 punkter högre än vid den svenska stängningen på torsdagen. Som högst noterades tioårsräntan under fredagen till nära 4,60 procent.

De europeiska och svenska räntorna styrdes under fredagen i stort sett helt av USA.

Den svenska tvååriga statsobligationsräntan, 1044 steg sedan torsdagens stängning med 20 punkter till 3,54 punkter. Nettorörelsen i den tioåriga räntan 1041 var samtidigt 4 punkter upp till 4,68 procent. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades 4 punkter till 51 punkter.

En analytiker påpekade att när marknaden tidigare drog upp långräntorna så var det på förväntningar på en starkare ekonomi.

"Och det var väl rimligt även om det kanske har gått lite för långt. Men när man nu drar upp korträntorna så diskonterar man en bekräftelse. Det har gått alldeles för långt, men man måste ha respekt för marknadens momentum", sa han.

Den amerikanska arbetslöshetsstatistiken för juli visade att arbetslöshetsnivån förvisso sjönk mer än väntat till 6,2 procent, men detta berodde på att 556.000 personer lämnade arbetskraften sedan senaste mätning i juni.

"I princip hela rapporten var dåliga nyheter för teorin om en återhämtning under andra halvåret i år", kommenterade Ian Morris, ekonom på HSBC.

Sysselsättningen i juli minskade med 44.000 personer, medan analytiker i Bloomberg News prognosenkät hade väntat sig en ökning med 10.000 personer. Också juni-siffran reviderades till minus 72.000 personer, från tidigare angivna minus 30.000 personer.

Flera bedömare påpekar också att det är särskilt förvånande att sysselsättningen inom industrin också minskade oväntat mycket då förtroendet för ekonomin inom denna sektor tycks ha förbättrats.

Amerikanska ISM inköpschefsindex steg till 51,8 i juli från 49,8 månaden före. Uppgången blev mer begränsad än den uppgång till 52,0 som väntades.

"Tillverkningsindustrin vände den senaste tidens nedgångstrend och växte under juli, för första gången på fem månader. Förbättringen i nya order fortsätter att vara mycket uppmuntrande och stärker möjligheten att ekonomin kommer att fortsätta att förbättras under andra halvan av året", sade Norbert J Ore, ordförande för ISM, i en kommentar.

Michigan-index definitiva siffra för juli kom i högre än den preliminära på 90,9, en ökning från 89,7 i juni.

Också i Europa förbättrades de olika ländernas inköpschefsindex. I Sverige steg det till 51,8 i juli, från 49,2 månaden före, men delindexen gav samtidigt en blandad bild. För euroområdet steg indexet till 48,0 från 46,6.

På valutamarknaden kom dollarförstärkningen från tidigare under dagen av sig på eftermiddagens USA-siffror. Vid den svenska stängningen noterades dollar/euro till 1,123, vilket ändå är något svagare än ett dygn tidigare.

Kronan tappade samtidigt i värde mot både dollarn och euron, till 8,24 respektive 9,26. Försvagningen tydliggörs också av TCW-index som steg till 129,03 (128,39). (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från 7AAnnons

Så dubblerade de – trots osäkra tider: ”Jättenöjda”

Deras flytt till flexibelt kontor i centrala Stockholm blev en succé.

Nu har flera bolag i Capacent Group gjort samma byte – och kontorsytan är mer än fördubblad.

– Vi är jättenöjda och till vår stora glädje har våra kollegor följt efter, säger Lotte Kylberg från ledningsgruppen hos Capacent_x.

Få egen kontorslösning i centrala Stockholm – läs mer 

Det var i våras managementkonsulterna Capacent flyttade in i 7A Posthuset på Vasagatan, mitt emot Stockholms Centralstation. Med en nystartad verksamhet och osäkert världsläge behövde bolaget en flexibel kontorslösning.

– Visibiliteten på marknaden var låg och rekommendationen var ju att jobba hemma. Vi såg det som ett bra tillfälle att titta över lokalfrågan och säkra flexibilitet i kostnaderna, berättar Lotte Kylberg.

Totalt fem alternativ undersöktes innan valet föll på 7A Posthuset. Fördelarna här var dels det hypercentrala läget, dels möjligheten att skala upp och ner kontorsytan vid behov, menar Kylberg:

– Vi värderade flexibiliteten högt och uppfattade att det fanns en vilja att tillmötesgå våra behov. Sedan är ju förstås den stora lobbyn med Boberghallen väldigt vacker och iögonfallande. Den är fin att ta emot våra besökare i. 

”Servicenivån är hög”

Kanske var det den rikligt utsmyckade Boberghallen, döpt efter husets arkitekt Ferdinand Boberg, som fick andra bolag i koncernen att också flytta in. Oavsett har Capacents kontorsyta mer än fördubblats – på knappa tre månader. 

– De besökte oss och såg också potentialen i flexibiliteten, hur funktionellt det faktiskt är, säger Kylberg och pekar på ytterligare en faktor som talade för 7A:

– Servicenivån är hög. Vi slipper lägga tid och kostnader på att hantera lokalfrågor. Det är väldigt skönt att slippa tänka på städning, reparationer och liknande.

”Räknat per arbetsplats blir kostnaden lägre”

Kontorshotell och flexibla kontor har ett rykte om sig att vara dyra, men enligt Kylberg är det tvärtom – givet det man faktiskt får för pengarna:

– För oss är det absolut en ekonomiskt vettig deal, räknat per arbetsplats blir kostnaden lägre än för ett eget kontor i rimlig storlek. Även om det är speciella tider nu, vi är ett konsultbolag som i vanliga fall arbetar nära våra kunder, i deras lokaler. Vi behöver därför inte lika många platser i förhållande till antal anställda som många andra, säger hon.

Vad skulle du vilja säga till företag som letar nya kontorsytor?

– Fundera på vilka behoven är, även på några års sikt. I tider där man snabbt kan behöva ställa om har den här typen av lokaler många fördelar.

Få egen kontorslösning i centrala Stockholm – läs mer 

FAKTA: 7A

Grundat 2006 av Fredrik Hultman och Bo Fuglsang, duon leder fortfarande företaget.

Erbjuder kontorslösningar, lounge samt lokaler för konferens och event.

Namnet kommer från företagets första kontorshotell på Strandvägen 7A.

Posthuset är företagets fjärde anläggning. Sedan tidigare finns 7A på Strandvägen, Odenplan och Centralen.

FAKTA: 7A POSTHUSET

Ligger på Vasagatan i centrala Stockholm, ett stenkast från Stockholm Centralstation och Arlanda Express.

Invigdes 1903 med kunglig närvaro av Oscar II. Hit kom huvudstadens medborgare för att skicka brev, betala räkningar och skicka telegram. Den imponerande byggnaden är ett kulturarv, ritad av arkitekten Ferdinand Boberg. Den tidigare posthallen innanför entrén med marmorgolv och målade valv är döpt efter honom.

7A förfogar över 17 000 kvadratmeter i huset med flexibla lokaler för både kontor och konferens med möjligheter att anpassa ytan efter behov.

I Posthuset finns möjlighet till Flex Office, avskilda kontorsytor från 200 kvadratmeter och uppåt, för större företag som även är i behov av fullservice.

 

Mer från 7A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med 7A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?