1515

Fortsatt upp på Tokyobörsen

Asienbörserna fortsatte att stiga på fredagen. I Tokyo noterades Nikkei 225 1,5 procent högre på 8.786 medan det bredare Topix steg 1,2 procent.


Uppgången för Topix summeras nu till 6,7 procent på åtta dagar, vilket är den längsta sammanhållande stigningen sedan i början av 1994, skriver Bloomberg News.

Bland de sektorer som drog i index fanns datarelaterade bolag och fordonstillverkarna. Flera av bolagen har en stor export till USA och ett fortsatt fall för yenen bidrog till optimismen. Den japanska finansministern Masajuro Shiokawa uppgav att man är redo att "vidta de åtgärder som behövs" för att förhindra valutan att stärkas mot dollarn.

Aktiekurserna lyftes även av statistik från Tokyobörsen som visade att utländska investerare har nettoköpt japanska aktier i sju veckor i rad.

"De utländska placerarnas köp har hjälpt till att förbättra efterfrågebilden och det är en stor orsak till att vi fått se stigande kurser", sa en förvaltare till Bloomberg News.

Vinnarna bland de större bolagen var Canon och TDK som steg 3,4 respektive 3,6 procent. Honda avancerade 1,4 procent och Toyota noterades 1,7 procent högre.

I Sydkorea steg Kospi 100 med 0,5 procent.

I Singapore steg Straits Times index 0,6 procent och Taiwans TWSE-index var upp 0,1 procent. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?