1515

Dollarn kommer igen

Dollarn stärktes kraftigt och räntorna steg både i USA och i omvärlden på fredagseftermiddagen efter att marknaden tolkat den amerikanska sysselsättningsstatistiken positivt.


Arbetslösheten steg som väntat till 6,1 procent i maj, men antalet sysselsatta minskade endast 17.000 istället för väntade 30.000. Aprilsiffran reviderades samtidigt från minus 48.000 till en oförändrad sysselsättning.

Den amerikanska tvåårsräntan steg omkring 8 punkter direkt efter rapporten och tioårsräntan hoppade upp tio punkter. Dollarn stärktes samtidigt cirka en cent mot euron och nära en yen mot den japanska valutan, allt medan Europabörserna och amerikanska börsfutures pekade rakt uppåt.

Det saknades dock inte fortsatta svaghetstecken i rapporten, industrisysselsättningen sjönk mer än väntat och den genomsnittliga arbetsveckan var endast 33,7 timmar mot väntade 34,2. Men efter Fedchefen Alan Greenspans uttalande i tisdags om att arbetsmarknaden är "exceptionellt svag" hade marknaden ställt in sig för värre siffror, och fredagens rapport kunde i stället tolkas som en indikation om en viss stabilisering.

"Arbetsmarknaden är visserligen fortsatt svag men det finns uppmuntrande tecken i denna rapport om att jobbsituationen kan vara på väg att stabiliseras, vilket är goda nyheter för ekonomin", skrev Bear Stearns ekonomer i en kommentar till kunder. "Vi tror att denna rapport minskar sannolikheten för en räntesänkning den 25 juni".

Bureau of Labor Statistics har dock genomfört metodförändringar i statistikinsamlingen till sysselsättningsrapporten i och med majsiffran, och USA-analytiker varnade inför rapporten för att dra snabba slutsatser.

"Nettoeffekten (av metodförändringarna) blev en jämnare utveckling i sysselsättningsförändringarna och antalet timmar de senaste månaderna. I ett längre perspektiv var effekten på sysselsättningssiffrorna måttlig. Sysselsättningen sänktes med 243.000 under 2002 och höjdes med 208.000 2003", konstaterade David Greenlaw, ekonom på Morgan Stanley, i ett kundbrev.

Han trodde att rapporten ändå förstärker sannolikheten för en räntesänkning med 25 punkter den 25 juni.

"Även om arbetsmarknaden visar tecken på stabilisering de senaste månaderna har Fed signalerat att de behöver se bevis på en riktig förbättring, annars kommer de ta ut en försäkring i form av en ytterligare sänkning", skrev David Greenlaw, och tillade att han väljer att tro på en sänkning med endast 25 punkter eftersom USA-ekonomin också stimuleras av en svag dollar, lägre oljepriser och det nyligen beslutade skattepaketet.

Den amerikanska tioårsräntan steg totalt med 13 punkter till 3,39 procent.

Fredagen inleddes annars med fortsatta nedgångar i korta svenska och europeiska räntor i spåren på förstärkta förväntningar om att torsdagens räntesänkningar från Riksbanken och ECB inte var de sista. När marknaden stängde för veckan hade långa svenska räntor stigit med upp till 9 punkter medan korta räntor noterade små förändringar jämfört med torsdagens stängning. Tioårsräntan steg 8 punkter till 4,16 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 46 punkter (47).

Dollarn gjorde ett nytt uppåtryck inför fredagens svenska stängning, mot den svenska kronan steg dollarn till slut nära 10 öre till 7,80 medan euron handlades till 9,11, knappt ett öre lägre än på torsdagen. TCW-index steg till 126,08 (125,74) (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?