1515

Bred nedgång i lugn handel

Efter fem dagars uppgång vände Stockholmsbörsen ned under tisdagen och Saxindex backade 1,0 procent. Nedgången var mycket bred, särskilt hårt drabbades dock telekombolagen och Skandia. Biotekniksektorn stod emot och steg efter en stark utveckling för sektorn i USA. Handeln var fortsatt försiktig, totalt omsattes bara 7,1 miljarder kronor.


Tisdagens inleddes fallande och trots att USA-börserna under eftermiddagen överraskade med att stiga svagt i den inledande handeln gavs ingen större återhämtning för Saxindex. Utvecklingen var likartad på övriga Europabörser.

"Extremt tunn handel. Det fanns inte mycket nyheter att handla på och givet de tunna volymerna slår vinsthemtagningar efter de senaste dagarnas uppgång igenom ordentligt kursmässigt", sa en mäklarchef.

För telekomsektorn, som steg kraftigt under måndagen, vändes utvecklingen och sektorn hade en tung tisdag. Ericsson tappade 4,9 procent till 7,80 kronor. Nokia backade 1,4 procent till 39,10 kronor. Såväl Ericsson som Nokia meddelade nya order.

"Nokia hade klättrat nästan 10 procent på en vecka inför kvartalsuppdateringen som kommer nästa vecka. Det är inte konstigt att det plockas hem vinster. Nokia klarade sig dock bättre än såväl Ericsson som telekom generellt och förväntningarna är ganska högt ställda inför nästa veckas uppdatering", sa mäklarchefen.

Även operatörerna noterades fallande. Telia Sonera backade 2,5 procent till 30,90 kronor medan Tele2 tappade 0,7 procent till 292 kronor.

I likhet med telekombolagen ansattes sparkoncernen Skandia hårt, minus 5,8 procent till 21 kronor. Investmentbanken JP Morgan sänkte rekommendationen för aktien till neutral från tidigare övervikt.

Banksektorn klarade sig hyfsat. Nordea steg 0,3 procent till 39,10 kronor. SEB var oförändrad vid 81 kronor medan Svenska Handelsbanken tappade 0,8 procent till 133 kronor.

Biotekniksektorn höll emot och steg, Affärsvärldens Bioteknikindex noterades 1,1 procent högre. Den amerikanska biotekniksektorn utvecklades mycket starkt under måndagens USA-handel efter att flera bolag presenterat positiva data vid en cancerkongress i Chicago.

Maxim steg 3,3 procent till 34,50 kronor. Oxigene noterades 2,9 procent högre vid 32 kronor. Vitrolife steg med 12 procent till 9,20 kronor i mycket blygsam handel. Karo Bio var oförändrad vid 46 kronor.

Nätverksbolaget Switchcores nyemission övertecknades med 20 procent uppgav bolaget. Emissionen kommer att stärka kassan med 103 Mkr. Någon större entusiasm visade emellertid inte marknaden. Switchcore backade 2,5 procent till 1,92 kronor.

Tisdagens stora vinnare återfanns bland de mindre bolagen. Bildskärmsbolaget Multiq steg 57 procent till 3,25 kronor efter att bolaget meddelat en order på bildskärmar värd cirka 80 Mkr.

Uppåt bar det även för elmätarbolaget Senea som klättrade ytterligare 9 procent till 8,70 kronor utan att något nytt framkommit om bolaget. De tolv senaste börsdagarna har bolagets aktieägare kunnat glädjas åt att deras innehav avancerat 135 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?