1515

Vinstvarningar sänkte Europabörser

Kurserna i Europa föll på bred front under måndagen. Vinstvarningar från Unilever och Heineken gjorde placerare särskilt besvikna.


Klockan 18:00 var DJ Stoxx 50 ned 1,7 procent och Bloomberg European 500 var ned 1,7 procent. Bloombergs index för bryggerier i Europa, där bland andra Heineken och Carlsberg ingår, föll hela 5,5 procent.

"Nyheterna från bolagen under andra kvartalet kommer att vara besvikelser", säger Guy Stern på Credit Suisse Asset Management till Bloomberg News.

I London sjönk FTSE 100 index med 1,8 procent. Nedgången leddes av Unilever som tappade 11,0 procent efter att bolaget sänkt försäljningsprognosen för helåret 2003. Unilever uppgav att deras 400 största varumärken kommer att öka försäljningen med 4 procent, jämfört med tidigare prognos som löd på en tillväxt på mellan 4 och 5 procent.

Bryggeriaktier i Scottish & Newcastle föll 5,3 procent medan SABMiller var ned 5,4 procent efter Heinekens vinstvarning som motiverades med lägre ölförsäljning, en svagare dollar samt högre pensionskostnader. Heineken föll samtidigt 12,2 procent i Amsterdam, där AEX index noterades 3,5 procent lägre.

Nedgångar i finansiella aktier tyngde DAX som hade fallit 1,9 procent klockan 18:00. Munich Re låg högt på förlorarlistan trots att bolaget förnekade mediauppgifter om att bolaget kan behöva få in nytt kapital under detta år för att förbättra balansräkningen.

Hypovereinsbank föll samtidigt 4,3 procent efter det att dess dotterbolag, Bank Austria Creditanstalt, prissatte sin intervall för nyintroduktionen till mellan 27 och 31 euro per aktie istället för mellan 29 och 34 euro som HVBs ledning tidigare indikerat.

I Paris pekade kurserna också ned, CAC-40 hade vid stängning tappat 2,2 procent.

Suez SA, världens största vatten företag föll 3,9 procent efter att bolaget förlorat ett stort kontrakt till Canada. Bolaget anklagas för att ha ändrat förutsättningarna under hand. Kontraktet var det största i sitt slag i Nordamerika och utannonserades i maj 2002 enligt Daily News.

Vivendi Universal sjönk samtidigt 3,6 procent efter en rapport i Wall Street Journal hävdade att Viacom inte kommer att bjuda på Vivendis underhållningsverksamhet i USA.

Kurserna gick ned även på HEX med x,x procent. Nokia tappade x,x procent.

KFX i Köpenhamn höll emot övriga Europa och föll endast 0,2 procent. Uppgångar i Capinordic, Sparekassen och AP Möller motverkade en nedgång i Carlsberg som föll med 5,2 procent.

OBX i Oslo avslutade dagen upp 0,1 procent.

Stockholms OMX stängde ned 1,4 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?