1515

Uppåt på sömnig börs

Positiv USA-statistik stärkte Stockholmsbörsen som vände upp efter en inledande nedgång för att stänga 0,9 procent högre. Hennes & Mauritz steg inför onsdagens rapport medan Ericsson gick mot strömmen och backade. Biotekniksektorn återupptog rallyt. Såväl nyhetsflödet som handeln var tunn, totalt omsattes bara 7,6 miljarder kronor.

Saxindex föll tillbaka i slö handel under måndagsmorgonen men efter lunch vände utvecklingen då ett index som mäter affärsklimatet i New York regionen inkom över förväntan. Uppgången tilltog då USA-börserna steg kraftigt i den inledande handeln.

Telekomjätten Ericsson fortsatte dock backa efter förra veckans uttalande av VD Carl-Henric Svanberg om att även 2004 kan komma att bli ett tungt år för bolaget. Undantaget Ericsson var det bara Securitas som noterades fallande bland storbolagen. Ericsson föll tillbaka 1,2 procent till 8,60 kronor. Säkerhetsföretaget Securitas tappade också 1,2 procent till 85 kronor senast betalt.

Nokia, som lanserat två nya telefoner, noterades däremot 1,9 procent högre vid 133,50 kronor.

Klädjätten Hennes & Mauritz fortsatte klättra inför rapporten som ser dagens ljus på onsdag. Sista betalkurs blev 184 kronor, en uppgång med 1,9 procent. Aktien klättrade under fredagens handel i kölvattnet efter att spanska konkurrenten Inditex rapporterat starkt. Analytikernas snittprognos är att H&M:s kvartalsresultat före skatt landar på 2 444 Mkr.

ABB stärktes 6,6 procent till 28,90 kronor efter förhoppningar om ett slutligt besked i asbestfrågan ska komma senare i veckan.

Biotekniksektorn återupptog rallyt och sektorindex steg 3,5 procent. I fokus återfanns Diamyd Medical som under lördagen rapporterade data från en fas II-studie av bolagets diabetesvaccin. De data som presenterades var positiva men analytiker förbryllades över att vaccinet inte hade någon signifikant effekt i stark koncentration. Det spekulationshungriga investerarkollektivet lät sig emellertid inte skrämmas och Diamydrallyt startade vid börsöppningen på måndagsmorgonen. Aktien hade som mest lyft 60 procent men under eftermiddagen mattades uppgången och sista betalkurs blev 75,50 kronor. Ett lyft på 8 procent.

Bland vinnarna bland forskningsbolagen i övrigt återfanns Oxigene som ångade vidare 7 procent till 83,50 kronor. Maxim fick nöja sig med ett lyft på 3,1 procent till 47,20 kronor medan Medivir gick mot strömmen och backade 1,4 procent till 71 kronor.

Ny bioteknikfavorit blev Biophausia sedan bolaget fått distributionsrättigheter i Norden till två generiska läkemedel. Aktien toppade måndagens vinnarlista efter ett lyft på 53 procent till 3,44 kronor.

Strålknivsföretaget Elekta, som kommer med kvartalsrapport senare i veckan, gick mot strömmen och backade 1,8 procent till 106,50 kronor. Aktien noterades i fredags sin högsta kurs.

På rekommendationsfronten kunder noteras att Cashguard dök 12 procent till 2,80 kronor efter en säljrekommendation i måndagens DI.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?