1515

USA lyfte Stockholmsbörsen

Efter en slagig inledning satte Stockholmsbörsen fart uppåt ordentligt under onsdagseftermiddagen. Detta efter att USA-börserna öppnat stigande trots en vinstvarning från Texas Instruments. Saxindex stängde 1,2 procent högre. Uppgången var bred. ABB steg 9 procent efter rykten om snar upplösning i asbestfrågan. Totalt omsattes aktier för 10,4 miljarder kronor.


"Börsen har blivit riktigt bra på att skaka av sig negativa nyheter. Texas Instruments vinstvarnade men tekniksektorn höll emot bra i USA under onsdagen och samma mönster gick igen i Stockholm. Förklaringen är att de stora institutionerna är ordentligt underviktade vad gäller aktier och när det nu börjar stiga är man rädd på att sitta på för mycket obligationer", sa en mäklarchef och fortsatte:

"Man viktar över till aktier så smått vilket ger fortsatt uppgång och då måste man vikta över ytterligare. Så har det varit en tid nu och onsdagens handel följde det mönstret. Det fortsatte tugga sig uppåt utan positiva nyheter eller till och med trots negativa besked."

Handeln i Ericsson var omfattande. Telekomjätten fortsatte upp 2,3 procent till 8,95 kronor under en omsättning på 2,5 miljarder kronor vilket är fem gånger så mycket som vad börsens näst mest handlade aktie Nordea omsatte.

"Det har börjat dyka upp en hel del slutköpare i Ericsson även om mycket av handeln fortfarande består av internhandel. Analytikerna är fortfarande skeptiska men det verkar många ignorera mer och mer. Det känns lite som att man hoppar på för att inte missa tåget", sa en mäklare

Nokia steg 0,4 procent till 137 kronor. Investmentbankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley har räknat på bolaget efter kvartalsuppdateringen vilken presenterades under tisdagen och båda bankerna har justerat upp vinstprognosen. Investmentbanken Merrill Lynch meddelade dock en sänkning av Nokia rekommendation till neutral från tidigare köp.

Börskänsliga Skandia var i topp bland storbolagen. Plus 3,6 procent till 22,80 kronor.

Bland verkstadsbolagen utmärkte sig ABB med ett lyft på drygt 9 procent.

"Det har ryktats lite om att en dom ska komma i asbestfrågan den här veckan eller nästa. Dessutom har aktien passerat viktiga tekniska nivåer för de som nu handlar på den typen av information", förklarade en mäklare uppgången.

Dollarn fortsatte försvagas. Trots det hade skogsbolagen medvind. Stora Enso steg 2,8 procent till 90,50 kronor. Holmen, som inte har någon försäljning i dollar, noterades 0,5 procent högre vid 216,50 kronor.

Forskningsbolaget Oxigene föll tillbaka närmare 15 procent under förmiddagen men vände upp och stängde 1,6 procent högre vid 95 kronor. Detta efter att biotekniksektorn gått mycket starkt onsdagens inledande USA-handel.

Även i forskningskollegan Diamyd Medical var det berg-och dalbana. Ett inledande fall vändes vid lunchtid och aktien stängde 39 procent högre vid 78 kronor. På lördag presenterar Diamyd data från en fas II studie för bolagets diabetesvaccin.

Elmätarbolaget Senea gick däremot fortsatt starkt efter uppgifter om att ordern bolagets partner Actaris fick från Vattenfall är större än vad som tidigare angetts. Sista betalkurs blev 8,90 kronor, plus 5,3 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?