1515

Räntorna stabila efter nedgång

Svenska räntor föll markant på tisdagen när marknaden anpassade sig till globala räntefall på måndagen då Sverige firade annandag pingst.


Obligationsräntorna sjönk 8-11 punkter medan nedgången blev mindre i korta löptider. Tioårsräntan sjönk 10 punkter till 4,06 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 49 punkter, från 46 punkter vid den svenska stängningen på fredagen, när den svenska marknaden inte hängde med i en avslutande europeisk räntenedgång.

Amerikanska räntor sjönk rejält på måndagen sedan höga chefer oväntat avskedats och avgått från bolåneinstitutet Freddie Mac efter att oegentligheter i rapporteringen uppdagats. Nyheten ledde till en flykt tillbaka till säkrare statspapper.

Ytterligare en faktor som gav räntemarknaden stöd under måndagens USA-handel var att Motorola varnade för minskad försäljning, vilket också bidrog till fallande börskurser.

Enligt vissa analytiker borde inte någon av dessa nyheter leda till allvarlig oro över den amerikanska ekonomiska utvecklingen, men flera aktörer tvingades tillbaka in i statspapper i en marknad som delvis drevs av rykten, bland annat om att Federal Reserve skulle förbereda ett extra räntemöte. Men ryktena hade föga trovärdighet enligt analytiker.

USA-räntorna fortsatte nedåt i den amerikanska tisdagshandeln och bottenrekorden stod som spön i backen. Tioårsräntan sjönk totalt 17 punkter, till 3,22 procent, jämfört med den svenska fredagsstängningen.

Tvåårsräntan föll under 1,15 procent, vilket är den lägsta noteringen sedan "åtminstone 1950", enligt Bloomberg News. Federal Reserves styrränta är för närvarande 1,25 procent. Tony Crescenzi, chefsstrateg på Miller Tabak & Co, påminner om att Federal Reserve har sänkt styrräntan, Fed funds, inom några månader varje gång tvåårsräntan har fallit under Fed funds. Det har dock bara skett vid fem tillfällen de senaste 14 åren.

Den norska kronan föll och korträntorna ställdes ned kraftigt efter siffror som visade att den kärninflationen var betydligt lägre än väntat i maj, 1,2 procent, att jämföra med väntade 1,5 procent i TDN Finans prognosenkät. Utfallet anses innebära att vägen är krattad för en kraftig räntesänkning från Norges Bank den 25 juni.

Den norska statistiken höjde i någon mån förväntningarna inför motsvarande svenska siffror på torsdag.

"Allt annat lika kan det sänka förväntningarna inför svenska KPI. Men de svenska elpriserna verkar ha varit något mer trögrörliga", sade en handlare.

Den brittiska regeringens eurobesked på måndagen uppfattades på flera håll som mer EMU-vänligt än väntat, trots att huvudbudskapet var det väntade "vänta och se". Uppgifter om att finansdepartementet ser en euro/pundkurs på 0,73 som en jämviktskurs fick pundet att försvagas på måndagen men utvecklingen vände på tisdagen när handlare avfärdade talet om jämviktskursen som rent akademisk.

"Ett EMU-medlemskap kommer inte att ske inom de närmaste fem åren så jämviktskursen för Sterling kommer att vara ett teoretiskt koncept för elfenbenstornen och inte för handlarrummen", sade en valutaanalytiker till AFX.

Storbritanniens finansminister, Gordon Brown, sade på måndagen att Bank of Englands inflationsmål kan komma att bytas i år. I stället för detaljhandelsprisindex ska centralbanken styra penningpolitiken utifrån EU:s harmoniserade index över konsumentpriser, HIKP. Förändringen kan innebära att den brittiska inflationen "dämpas" med 0,5 procentenheter, enligt finansdepartementet.

Kronan noterade obetydliga förändringar mot dollarn, 7,80, och euron, 9,11, jämfört med fredagens svenska stängning. TCW-index sjönk till 126,06 (126,08).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?