1515

Nokia ger skjuts åt Ericsson

Stockholmsbörsen repade sig något efter den svaga öppningen sedan Nokias prognosuppdatering givit en rejäl skjuts åt Ericsson.
Oxigene håller ställningarna som börsens raket.
Saxindex är ned 0,1 procent.


"Jag hade räknat med en större nedgång med tanke på utvecklingen i USA. Vid Stockholmsbörsens stängning i fredags var New York-börserna upp för att sedan vända ned och i går sjönk det ytterligare. Sentimentet är ganska starkt", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Tisdagens kvartalsuppdatering från Nokia spädde på den inledande nedgången. Aktien handlades 1,8 procent till 138 kronor. På den negativa sidan vägde en sänkt försäljningsprognos för Mobile Phones, medan ökade marginaler inom telefonerna gör att Nokia ändå räknar med att nå tidigare angiva vinstprognos.

Nu riktas i stället blickarna åt onsdagens kapitalmarknadsdag.
"Vi får se vad Nokia kommer med i morgon vid strategiuppdateringen. Man vill nog se något specifikt som pekar mot att det tar fart för att köpa aktien", säger analytikern.

Nokias bedömning för Networks visar att försäljningsnedgången inte ser ut att bli lika dramatisk som många befarat, uppgifter som fick Ericsson att stärkas med 5,4 procent till 8,75 kronor.

"Är det så att Nokia Networks förbättringar beror på att marknaden har börjat bättra sig så kan Ericsson sticka iväg till 10 kronor", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Telia Soneras försäljningen av Telia Mobile Finland ger en förlust på cirka 100 miljoner kronor. Aktien var oförändrad på 31,10 kronor.

Astra Zeneca var ned 1,3 procent till 345,50 kronor.

Clas Ohlson steg 3,8 procent, till 162,50 kronor, efter att ha redovisat ett resultat i linje med förväntningarna. Försäljningen ökade med 23 procent.

"Marknaden har justerat ned förväntningarna som för ett år sedan var fantastiskt höga. Man tror inte längre att det ska växa till himlen, men ser samtidigt att tillväxt-caset inte är dött och begravet", säger en analytiker.

Förmiddagens vinnare var Oxigene på beskedet att bolaget inlett en fas I/II-studie för CA4P. Aktien, som var den åttonde mest omsatta rusade 54,6 procent till 100,50 kronor. Analytikerna är dock mycket skeptiska till den kraftiga uppgången.

"Vi är oerhört skeptiska. Bolaget är värderat till 1,2 miljarder kronor och kassan var vid utgången av det senaste kvartalet cirka 78 miljoner kronor. Då ska man också vara medveten om att det endast är en substans som befinner sig i klinisk utveckling, CA4P", säger en branschanalytiker till Direkt.

Åt rakt motsatt håll gick Metro International, som presenterade planer på nyemission i kombination med att kreditgivarna MTG och Kinnevik konverterar lån till aktier. B-aktien föll 16,7 procent till 6 kronor.

MTG B var samtidigt ned 3,9 procent på 111 kronor och Kinnevik noterades 0,7 procent lägre på 137 kronor.

Passagerartrafiken inom SAS Group sjönk med 4,8 procent i maj, jämfört med samma period i fjol. Aktien tappade först, men vände sedan upp 0,9 procent till 42,70 kronor. (di.se/Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?