1515

Framgångar i Irak vände marknanden

Trots framgångssignaler för koalitionsstyrkorna i Irak, intog marknaden under större delen av onsdagen en skeptisk hållning till de ekonomiska utsikterna. Börserna backade, räntorna sjönk och dollarn försvagades.


Men i och
med den amerikanska marknadens öppning vände trenden och tidigare räntenedgångar gröptes ur. TV-bilder på amerikansk framryckning i Iraks huvudstad och jublande irakier kan ha gjort intryck. Men flera talesmän inom amerikansk och brittisk militär betonar att kriget ännu inte är över.

Efter nedgångar på 5-6 punkter i de svenska räntorna, hamnade slutnoteringarna på i det närmaste oförändrade nivåer från tisdagen. Den tioåriga obligationsräntan låg kvar på 4,80 procent och räntegapet mot Tyskland var också oförändrat på 57 punkter.

"Kriget är fortfarande den viktigaste faktorn, men marknaden ser nu också på ett liv efter det", sade en analytiker.

Ekonomisk hårdfakta fångar åter en del av marknadens intresse och för Europas del ses tillväxtutsikterna som bekymmersamma. EU-kommissionens "värsta scenario" innebär en BNP-ökning på 0,2 procent i år, men ekonomikommissionären Pedro Solbes tonade på onsdagen ned recessionsriskerna och pekade på huvudscenariot med en tillväxt på 1 procent.

IMF presenterar sin globala konjunkturrapport klockan 17.00 och enligt läckor väntas en liten ökning för den globala tillväxten i år, jämfört med förra årets 3,0 procent.

Börsbolagens rapportperiod börjar också så smått under den kommande veckan och nu när Irakfaktorn inte kan användas som argument blir framtidssynen särskild intressant, enligt bedömaren.

Från Tyskland kom en positiv signal från industrins orderingång i februari, som minskade mindre än väntat, med 0,6 procent. Särskilt uppmärksammades uppgången i den inhemska orderingången med 2,1 procent.

Storbritanniens finansminister, Gordon Brown, presenterade budgeten och skrev samtidigt ned tillväxtprognosen till 2,0-2,5 procent i år. Det är den andra nedrevideringen på fem månader. Inflationen spås hamna på 2,75 procent i slutet av 2003 och på 2,5 procent nästa år.

För svensk del uppmärksammades en DN-intervju med vice Riksbankschefen, Kristina Persson, som antydde att prognoserna i den senaste inflationsrapporten var för optimistiska, men att hon ändå "accepterar" huvudscenariot i Riksbankens rapport.

"Det skulle ändå varit mer stoff om det varit Srejber som byter fot", påpekade en analytiker.

Vid den svenska stängningen vände också dollarrörelsen. Valutan försvagades tidigare under dagen på oro över de ekonomiska utsikterna, men hämtade vid 16-tiden in sin förlust och noterades till 1,069 mot euron.

Kronan noterades samtidigt till 8,54 mot dollarn och till 9,14 mot euron. Mätt i TCW-index stärktes kronan marginellt till 129,03 (129,39). (Direkt)


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?