1515

Ekonomisk oro sänkte Europas börser

De ledande Europabörserna tappade under tisdagen efter att ha inlett veckan med rejäla rallyn. Oro för att ett avslutat Irakkrig inte är tillräckligt för att blåsa liv i den ekonomiska tillväxten tyngde handeln.


"Den underliggande utvecklingen
för ekonomin och företagen är inte tillräckligt bra för att motivera stora investeringar i aktier", sade Terrence Luna, fondförvaltare vid Etoile Capital, till Bloomberg News.

Klockan 18:15 var Dow Jones Euro Stoxx 50 ned 1,5 procent och Bloomberg European 500 noterades 1,4 procent lägre.

I Frankfurt var DAX 30-index ned 2,1 procent.

På tisdagen presenterades statistik som visade att Tysklands industriproduktion sjönk med 0,7 procent i februari, jämfört med föregående månad.

Nedgången i industriproduktionen fick BMW att backa 5,6 procent. Volkswagen och Daimlerchrysler sjönk 5,2 och 1,8 procent.

Halvledartillverkaren Infineon var ned 1,1 procent. Förutom trist statistik pressade måndagens vinstvarning från amerikanska RF Micro Devices.

Försäkringsbolagen Munich Re och Allianz vände upp under eftermiddagen, och noterades strax efter 18-tiden 0,8 och 2,5 procent högre. På onsdagen väntas Munich Re meddela volym, tidpunkt och villkor för den planerade obligationsemissionen.

Deutsche Telekom sjönk 1,7 procent.

På Parisbörsen tappade CAC 40 1,4 procent.

PSA Peugoet Citroen stängde 3,4 procent lägre sedan bolagets VD Jean-Martin Folz spått att den europeiska bilmarknaden sjunker med 2 procent under 2003.

Renault var samtidigt ned 5,6 procent.

Vattenbolaget Suez sjönk 1,4 procent. Akzo Nobel anklagar Suez för patentintrång i USA.

ST Microelectronics backade 3,9 procent i spåren av RF Micro Devices vinstvarning.

Mjukvarubolaget Business Objects var en annan förlorare, ned 4,2 procent. Även Cap Gemini föll tillbaka och noterades 3,6 procent lägre.

France Telecom steg med 3,4 procent efter att ha meddelat att det säljer återstående aktier i bolagets nyemission.

Mot strömmen gick även läkemedelstillverkaren Aventis, som stängde 1,5 procent högre.

I London var FTSE 100 ned 1,7 procent, där Vodafone och BP vägde tungt med nedgångar på 1,6 respektive 2,3 procent.

Även Astrazeneca pressade, ned 1,9 procent.

Marks & Spencer tappade 4,9 procent efter att ha noterat den långsammaste försäljningstillväxten på sju kvartal. Helårets vinst före skatt spås dock hamna i den övre delen av marknadens förväntningar.

Sportkedjan JJB Sports backade 1,2 procent sedan bolaget rapporterat ett vinstfall på 23 procent. Konkurrenternas realisationer och sämre konsumtion uppges ligga bakom resultatnedgången.

Livsmedelskedjan Tesco klättrade däremot 4,2 procent.

Milanobörsen gick mot övriga Europa med en uppgång på 0,1 procent. Det var bland annat Telecom Italia Mobile som bidrog till tisdagens positiva utveckling.

I Norden var Helsingforsbörsens Generalindex ned 2,8 procent.

KFX noterades 2,0 procent lägre i Köpenhamn efter vinsthemtagningar i bland annat Novo Nordisk och Lundbeck.

OBX-index sjönk 1,0 procent i Oslo. (Direkt)


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?