1515

Uppgift om irakisk kapitulation stärkte börser i Europa

De ledande Europabörserna avslutade veckan med en uppgång. Hopp om en snar lösning på Irakkonflikten och stöd från fyndköpare nämndes som förklaringar till uppgångar under eftermiddagen.
CNN rapporterade att 2.500 soldater i Iraks republikanska garde kapitulerat.


"Varje positiv nyhet från Irak göra att marknaden provar nya höjder. Varje militär framgång för koalitionen ses som positivt för den framtida vinsttillväxten och politiska stabiliteten", säger en investmentchef till Bloomberg News.

Klockan 18.00 var Dow Jones Euro Stoxx 50 upp 1,2 procent medan Bloomberg European 500 noterades 1,1 procent högre.

En av vinnarna i Europa var det spanska kabel-TV bolaget Sogecable som steg med 10 procent. Bolaget har fått ett slutgiltigt godkännande från konkurrensmyndigheten för sitt köp av konkurrenten Via Digital.

I Paris var CAC 40 upp 1,8 procent.

ST Microelectronics backade 4,0 procent på Parisbörsen och toppade förlorarlistan, sedan bolaget skruvat ned prognosen för försäljningen under första kvartalet.

Orange fanns däremot bland vinnarna och steg 2,8 procent sedan bolaget ökat antalet abonnenter i Frankrike med 15.000 under första kvartalet.

Även France Telecom hade en bra dag och var upp 4,5 procent.

Flera finansföretag låg också högt på vinnarlistan i Paris, precis som i London där FTSE 100 noterades 1,2 procent högre.

Abbey National steg 4,7 procent sedan JP Morgan höjt rekommendationen för aktien till övervikt. Även Lloyds TSB steg, med 3,5 procent.

I Frankfurt var DAX 30-index upp 2,2 procent.

Bayer steg 4,0 procent sedan bolaget vunnit en andra amerikansk rättegång gällande kolesterolpreparatet Baycol.

SAP gick mot strömmen och tappade 2,7 procent sedan amerikanska Peoplesoft sagt att försäljning och vinst under första kvartalet blir lägre än väntat.

Återförsäkringsbolaget Münchener Re steg 4,6 procent på ett besked från finanschef Jörg Schneider att det inte planerar att ta in nytt kapital och inte heller behöver göra det så länge aktiemarknaden är på nuvarande nivå eller stiger.

Fordonsbolagen Daimlerchrysler och MAN hade också en bra avslutning på veckan och noterades 3,4 respektive 4,4 procent högre.

Finska UPM-Kymmenes vinstvarning fick flera bolag i den europeiska skogssektorn att tappa mark, även om de flesta återhämtade sig under eftermiddagen.

I Norden backade Helsingforsbörsens Generalindex ned 0,8 procent med UPM Kymmene ned 8,3 procent. Skogskollegan M-real sjönk 2,1 procent.

KFX noterades 1,2 procent högre i Köpenhamn och i Oslo steg OBX-index 0,8 procent, där Norske Skog var ned 1,6 procent. (Direkt)


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?