Annons

Uppgången kom av sig

Kurserna trevade sig försiktigt uppåt under torsdagen i takt med att de amerikanska trupperna närmade sig Bagdad. Framåt eftermiddagen vände det däremot tillbaka något och när börsern stängde hade saxindex stigit 0,1 procent. Mot strömmen gick läkemedel vars branschindex backade 3,2 procent. Omsättningen var fortsatt låg och totalt handlades aktier för 7,8 miljarder kronor.


"Det är väldigt
nervöst på börsen. Och krigsnyhetspåverkat. Man försöker hålla samma tempo i dag som i går då det steg rejält, men samtidigt plockas det hem vinster", säger en mäklare.

Läkemedel hörde till sämsta bransch och framför allt var det Astra Zeneca som tyngde index. Flera banker och mäklarhus kom med rekommendationer efter de testresultat som presenterats på onsdagen. Och reaktionerna var blandade. Merrill Lynch och HSBC Securities sänker från köp till neutral respektive minska, samtidigt som Lehman Brothers upprepar rekommendationen undervikt. Något ljusare syn har Morgan Stanley som upprepar övervikt. Morgan Stanley menar att preparatet Exantas profil, tillsammans med resultaten från studierna, gör det troligt med ett godkännande från det amerikanska läkemedelsverket FDA. BNP Paribas ger rekommendationen "bättre än index" och UBS Warburg upprepar rekommendationen köp av aktien. Astra Zeneca handlades livligt under dagen och när börsen stängde hade aktien backat 4,7 procent till 292,50 kronor.

"Efter studierna som presenterades borde Astra Zeneca stiga, vilket den gjorde i onsdags. Men nu backar aktien på grund av att de amerikanska mäklarhusen värderar ned den något. Det är bara traders som är inne och handlar och då väljer man att sälja fort", säger mäklaren.

Inte heller industribolagen hängde med uppåt utan branschindex backade 0,6 procent. Enligt preliminära siffror från USA så minskade orderingången på lastbilar i Nordamerika under mars månad. I samband med den presenterade statisktiken sänkte Handelsbanken årets vinstprognos för Volvo med 14 procent. Samtidigt sänks rekommendationen till minska. Volvo handlades ned 2,9 procent till 152,50 kronor.

Bland övriga verkstadsbolag noterades Assa Abloy ned 4,7 procent till 71,50 kronor medan Sandvik och Atlas Copco steg en knapp procent vardera till 194,50 respektive 177,50 kronor.

Telekomjättarna handlades också upp något. Ericssons avgående VD Kurt Hellström upprepade prognosen att bolaget ska vända till vinst under innevarande år. Han menar att 2002 var ett mycket svårt år men att det värsta nu är över. Ericsson stängde 1,7 procent upp på 5,85 kronor medan Nokia steg marginellt till 129 kronor.

Bland it-bolagen kan nämnas att Tieto Enator har fått en order från norska Gassco värd över 37 Mkr. Aktien steg 3,3 procent till 124 kronor.

Anoto Group meddelade att ett licensavtal har slutits med en stystemleverantör och aktien handlades upp 4,7 procent till 8,90 kronor.

Enligt det holländska flygbolaget KLM så drabbas det internationella flyget mer av lungviruset SAL än av kriget i Irak. SAS VD säger däremot att inverkan på bolaget ännu är mycket liten. SAS noterades 3,4 procent upp på 33,70 kronor.

Torsdagens stora förlorare var Vostok Oil som toppade förlorarlistan. Aktien som varit handelsstoppad sedan en vecka rasade över 40 procent när handeln återupptogs under torsdagen. Bolaget meddelade att den osäkerhet som råder kring utvecklingen av oljepriset och försäljningen kan leda till likvidationsproblem före slutet av innevarande kvartal. Vostok Oils VD, Magnus Nordin, menar att utvecklingen under april månad troligen kommer att avgöra hur bolaget ska hantera den finansiella situationen. När börsen stängde hade Vostok Oil fallit 40,7 procent till 1,75 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?