Annons

USA-statistik pressade Stockholmsbörsen

Amerikansk statistik satte press på Stockholmsbörsen som under fredagen backade med 0,9 procent. Rapportströmmen fortsatte. Katalogbolaget Eniro och medicinteknikföretaget Gambro blev rapportvinnare medan fuktregleringsföretaget Munters föll som en sten. Totalt omsattes 10,1 miljarder kronor.


Fredagens handel på
Stockholmsbörsen var ordentligt avslagen fram till eftermiddagen då dyster amerikansk BNP-statistik satte press på Saxindex. Trots att det så kallade Michiganindex, som mäter de amerikanska konsumenternas framtidstro, landade över förväntan någon timme senare blev det ingen bättring. Fallet tilltog när USA-börserna öppnade vikande.

"Alla inväntar nästa veckas rapporter och det är framför allt Ericsson och Volvo man ser fram emot. Ingen vågar dock spekulera i Ericsson inför rapporten. Jag kan inte minnas att det varit så lugnt i aktien dagarna innan rapport någon gång", fortsatte mäklarchefen.

Ericsson föll tillbaka 1,6 procent till 6 kronor medan Nokia noterades 2,2 procent lägre på 133 kronor.

Fordonsjätten Volvo tappade 0,9 procent till 160,50 kronor.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca noterades däremot stigande för den sjätte börsdagen i rad, plus 1,1 procent till 313 kronor. Läkemedelssektorn var fredagens starkaste sektor på Stockholmsbörsen och mönstret gick igen på övriga ledande europabörser. Bidragande var en positivt utveckling i USA där sektorn visade styrka och stod emot nedgången.

Till vinnarna hörde medicinteknikföretaget Gambro som rapporterade ett kvartalsresultat före skatt på 363 Mkr. Analytikernas snittprognos uppgick till 297 Mkr. Aktien steg 5 procent till 45,60 kronor.

"En stark rapport och aktien belönades också helt riktigt. Gambro hörde till de få ljuspunkterna under fredagens allmänt avslagna handel. Finansnettot och marginalerna var det som främst applåderades", sa en mäklare.

Forsknings- och medicinteknikbolaget Vitrolife fortsatte däremot att utvecklas mycket svagt. Minus 8 procent till 7,80 kronor. Inga nyheter framkom om bolaget.

Även fuktregleringsbolaget Munters aktieägare kunde hålla sig för skratt. Aktien dök 12 procent till 164,50 kronor efter att bolaget rapporterat. Resultatet före skatt för det första kvartalet minskade rejält, från 84 Mkr till 60 Mkr. Munters meddelade även ett åtgärdesprogram för att få ordning på kostnaderna.

Dåligt gick det även för tobaksbolaget Swedish Match efter att kvartalssiffrorna presenterats. Särskilt svag var utvecklingen för bolagets affärsområde cigarrer. Swedish Match, som är en av de senaste årens stora kursvinnare, backade 4 procent till 60,50 kronor.

Rapportvinnare blev katalogbolaget Eniro som klättrade 0,8 procent till 62,50 kronor. Detta efter att ha presenterat ett resultat för det första kvartalet på 295 Mkr vilket var bättre än förra året och över analytikernas genomsnittliga förväntan.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik meddelade ett kvartalsresultat på 362 Mkr jämfört med - 52 Mkr för det första kvartalet 2002. Starkt bidragande till det positiva resultatet var pappersbruket Korsnäs starka utveckling. Kinnevik steg 3,4 procent till 123,50 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?