Annons

Sars nästa orosmoln på Wall Street

Det är ingen som talar högt om det här på Wall Street, det står inte mycket i tidningarna om det, men alla här funderar allt mer och oroas allt mer över sars, infektionssjukdomen.


När kommer den att bryta ut i USA, i New York och här i finanskvarteren? Och hur klarar marknaden risken för panikyttringar?

Enligt obekräftade uppgifter har flera av de stora mäklarhusen stoppat anställda, som nyligen besökt Asien, från att komma in på kontoren, trots att de klarat kontrollerna på USA-flygplatserna. Under gårdagen förekom vilda rykten om "allvarliga fall" i Chinatown i New York, inte långt bort från Wall Street-området.

Själv sitter jag vid en nyhetsdesk strax intill läkarmottagningen här i Börshuset. Varje gång någon av de anställda passerar journalistrummet på väg till sjukrummet försöker vi snabbt få reda på om de är sars-misstänkta. Och snacka om hur vi håller oss borta från alla våra Kanada-kollegor, framför allt de från Toronto.

Sannolikt är vi överdrivet misstänksamma, men efter hela den 11 september-hysterin är det ingen som tror enbart på "good-luck" längre.

Gårdagens fallande kurser orsakades till stor del av den smygande osäkerheten. Investerarna använde sars-risken som ursäkt för vinsthemtagningar. Sannolikt kommer virusoron att hålla borta fokus från eventuella positiva vinstrapporter under några dagar.

Efterbörsen lyckades locka tillbaka en del kapital. Amazon.com steg drygt 13 procent efter sin optimistiska rapport. Även telekom fortsatte sin uppgång, under ledning av Nortel. Ericsson steg drygt 0,80 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?