Annons

Bilaktier körde ned Europas börser

Uppgången vid lunchtid på torsdagens Europabörser höll inte i sig till stängning. Framför allt var det en öppning ned i USA som fick kurserna att ta vägen nedåt.

I täten för nedgången stod biltillverkarna och dess underleverantörer efter flera negativa resultatnyheter från olika aktörer inom branschen.

Klockan 17.45 hade Dow Jones Euro Stoxx 50 sjunkit 2,0 procent medan Bloomberg European 500 var ned 1,6 procent.

I Frankfurt sjönk Volkswagen 3,3 procent sedan bolaget sagt att det räknar med ett lägre rörelseresultat i år än i fjol.

Daimlerchrysler backade 4,8 procent efter det att bolaget inte kunnat upprepa sin prognos om ett bättre nettoresultat i år än i fjol. BMW sjönk 4,6 procent.

Förutom biltillverkarna låg fokus i Frankfurt på Deutsche Bank, som vinstvarnade på morgonen. Nedskrivningar på totalt 725 miljoner euro, främst beroende på utvecklingen för bankens aktieinnehav i Fiat och Gerling, bidrar till att nettoresultatet för första kvartalet väntas bli en förlust på 200 miljoner euro. Aktien tappade 3,7 procent.

DAX-index som helhet sjönk med 2,7 procent och var därmed en av Europas sämsta marknader.

FTSE 100 i London backade 1,7 procent med gruvbolagen Rio Tinto och BHP Billiton i täten sedan den senare sagt att oljeproduktionen under det tredje kvartalet föll.

Reserelaterade aktier tappade såsom Hilton Group sedan Intercontinental Hotels Group noterat ett betydande resultattapp mellan januari och mars.

Försäkringsbolaget Prudential tappade 6,2 procent bland annat mot bakgrund av ett svagt resultat inom dess internetbank Egg.

Bättre gick det för Astrazeneca som steg 1,1 procent.

I Paris gick CAC 40 ned 2,0 procent. Däcktillverkaren Michelin sjönk 6,9 procent sedan bolaget sagt att försäljningen backade 4,9 procent det första kvartalet. Orsaken till försäljningstappet var den svagare dollarn. Den nordamerikanska marknaden utgör 38 procent av bolagets försäljning.

Mot strömmen gick EADS, som bland annat tillverkar flyget Airbus. Aktien steg 2,1 procent efter det att Jetblue Airways beställt 65 flygplan med option på ytterligare 50.

Enligt obekräftade uppgifter är det totala ordervärdet 6,4 miljarder dollar.

I Helsingfors backade HEX Generalindex 0,8 procent. OBX gick ned 0,4 procent i Oslo medan KFX sjönk 0,2 procent i Köpenhamn. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?