Annons

Stigande börser höjde räntorna

Onsdagen präglades av ränteuppgångar i spåren av stigande börser i både Europa och USA.


De amerikanska räntorna
steg också på oro inför rekordstora emissioner av statsobligationer de närmaste veckorna. USA:s regering, som dras med kraftiga budgetunderskott, hoppas på så sätt få in mer pengar i statskassan. Men bedömare tror att intresset kan komma att bli svalt. På onsdagen genomförs en emission av tvååriga obligationer för totalt 27 miljarder dollar, 2 miljarder mer än vad investerade hade räknat med.

Den amerikanska tioåriga obligationsräntan steg sedan den svenska stängningen på tisdagen med 6 punkter till 3,93 procent.

Intresset för att investera i europeiska marknader har, enligt bedömare, däremot ökat på grund av det högre ränteläget. Detta syns inte minst på euroförstärkningen och sedan den svenska valutamarknaden stängning på tisdagen har euro/dollar rört sig nära 1:10-nivån.

Också kronan höll sin förstärkning mot dollarn och noterades vid 16.15-tiden till 8:32. Mot euron stärktes kronan sedan tisdagens stängning till 9:11 och mätt i TCW-index till 128,03 (128,22).

En svensk valutahandlare ser en generell dollarförsvagning och sade att dollarn och de amerikanska statsfinanserna är "navet som allt roterar kring".

Sverige följde den internationella trenden med högre räntor. Den tioåriga obligationsräntan klättrade med 4 punkter till 4,70 procent, jämfört med tisdagens stängningsnivå. Räntegapet mot dess tyska motsvarighet var oförändrat på 54 punkter.

"Hela veckan är statistikfattig, och i dag är det extremt fattigt. Så mycket är börsstyrt nu. Det är svårt att hitta några inhemska marketmovers", säger en analytiker.

LO -förbundet Kommunal påbörjade på onsdagen sin strejk för 9.000 medlemmar, men det är enligt bedömare för tidigt att se om den kan komma att få betydelse på marknaden. Det togs inga nya kontakter mellan parterna under onsdagen.

Sju av nio ledamöter i Bank of Englands policykommitté röstade för att lämna styrräntan oförändrad på 3,75 procent vid policymötet den 10 april, visade bankens mötesprotokoll. Banken övervägde dock att sänka räntan på grund av svagheten i den globala ekonomin.

Pundets försvagning såg banken som positivt för ekonomin och sedan mötet för två veckor sedan har pundet försvagats ytterligare. På onsdagsmorgon handlades valutan till den svagaste nivån mot euron på fyra år nära 0:70, men stärktes igen senare på dagen.

Lungsjukdomen sars oroar allt fler organisationer och företag med affärer i de drabbade områdena i Asien. WHO utfärdade på onsdagen en varning för resor till ytterligare ett antal områden, däribland Peking och Toronto.

På onsdagskvällen väntas Beige Book, som av vissa bedömare anses kunna ge en vink om hur krigsslutet i Irak har påverkat USA-ekonomin. Blickarna riktas också mot de kommande dagarnas USA-siffror, med särskilt fokus på BNP för första kvartalet som kommer på fredagen. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?