1515

Telekomjättar gick olika håll

Trots att rapportfloden kommit igång på allvar var det ingen större aktivitet på Stockholmsbörsen då investerarna under tisdagen återvände efter påskledigheten. Electrolux steg trots att bolaget vinstvarnat i samband med kvartalsrapporten. Saxindex hade vid stängning klättrat 0,4 procent. Omsättningen var låga 7,9 miljarder kronor.


Stockholmsbörsen fladdrade runt
noll-strecket under tisdagen och det var rapporterna som styrde utvecklingen. När USA-börserna på eftermiddagen svensk tid vände upp efter en inledande nedgång gav det styrka åt Stockholmsbörsen som steg under den sista handelstimmen.

Telekomjättarna gick åt olika håll. Nokia fortsatte uppåt efter torsdagens rapport. Plus 1,5 procent till 137 kronor. Flera investmentbanker har räknat på bolaget efter rapporten och det var idel uppjusteringar av prognoserna som meddelades. Såväl Lehman Brothers som Merrill Lynch höjer vinstprognosen för 2003 och 2004.

Ericsson noterades däremot 0,8 procent lägre vid 6 kronor.

Bland teleoperatörerna var det små rörelser. Telia Sonera var oförändrad vid 28,70 kronor medan Tele2 backade 1,3 procent till 257,50 kronor. Investmentbanken Morgan Stanley har påbörjat bevakning av Tele2 och inleder med rekommendationen "undervikt".

Vitvarujätten Electrolux kom med tisdagens mest emotsedda rapport. Bolagets kvartalsresultat på 1,8 miljarder kronor var något över förväntan. Den nordamerikanska utvecklingen var god för bolaget medan Kina och Indien var plumpar i protokollet trots att Electrolux genomfört stora strukturåtgärder på dessa marknader. Electrolux passade även på att sänka vinstprognosen för helåret 2003.

Electrolux steg trots prognossänkningen med 3,2 procent till 144,50 kronor. Aktien var tisdagens mest omsatta.

"Förväntningarna var lägre ställda än de genomsnittliga prognoser som presenterades. Electrolux amerikanska konkurrent Maytag kom med en svag rapport förra veckan vilket drog med sig Electrolux ned under skärtorsdagens handel", sa en mäklare.

Bland konsumentvaruföretagen på A-listan gick även klädjätten Hennes & Mauritz starkt med ett lyft på 1,4 procent till 176 kronor. Inga nyheter framkom om bolaget.

Till vinnarna på A-listan hörde tobaksjätten Swedish Match som steg 2,4 procent till 64 kronor inför kvartalsrapporten som presenteras på fredag.

Även pappersföretaget Billerud hörde till rapporterande bolag. Resultatet före skatt blev 276 Mkr vilket var under analytikernas genomsnittliga förväntningar. Billerud, som är en av det senaste årets stora börsvinnare, backade 2 procent till 100,50 kronor.

Rapportförlorare blev även utbildningsföretaget Academedia som ökade förlusten. Resultatet efter skatt för det första kvartalet landade på minus 7,7 Mkr, att jämföra med minus 2 Mkr. Aktien tappade 5 procent till 11,40 kronor

På rekommendationsfronten noterades att Veckans Affärer rekommenderar köp för fastighetsbolaget Wihlborgs. Aktien backade 0,8 procent till 66 kronor.

Veckans Affärer köprekommenderar även nätmäklarna Avanza och Nordnet. Nordnet noterades 1 öre lägre vid 1,79 kronor medan ingen handel skedde överhuvudtaget i Avanza.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?