Annons

Sars-oro sänker Asiens börser

De asiatiska börserna sjönk tillbaka under tisdagen efter en svag utveckling i USA dagen innan. Oro över lungsjukdomen sars påverkade också utvecklingen efter det att Kina beslutat att ställa in 1 maj-firandet för att på så vis begränsa smittorisken.


Kinas beslut påverkade i första hand flygbolagen samt detaljhandelsbolagen, men även tillverkningsbolag. Enligt en tidningsrapport har Matsushita Electric tvingats dra ned produktionen på en enhet i Kina efter det att en familjemedlem av en anställd befarats ha smittats med sars.

"Många japanska bolag har flyttat en del av sin produktion till Kina och det är väldigt oklart just nu hur denna typ av produktionsstopp kan komma att påverka vinstutvecklingen för de japanska bolagen", sa en aktiemäklare till AFX.

I Tokyo sjönk kurserna på bred front och vid stängning noterade Nikkei 225 en nedgång på 2,2 procent till 7.790 medan det bredare Topix stängde 1,8 procent lägre.

Bland förlorarna märktes Sumitomo Trust som föll 5,9 procent och Mizuho Financial som föll 5,7 procent. Sanyo Electronics föll 4,4 procent medan Nomura Holding föll 3,8 procent. Sony föll 2,1 procent inför sin kvartalsrapport som väntas på torsdagen.

På andra håll i regionen steg Straits Times index i Singapore 0,1 procent.

I Sydkorea föll Kospi 100 3,0 procent under press från SK Corp efter nya rapporter om finansiella oegentligheter spred sig bland bolagets sfärbolag. SK Corp föll 5,3 procent medan SK Telecom föll 3,9 procent. Långivare till SK Global var också bland förlorarna och Hana Bank föll 4,9 procent medan Shinhan Financial föll 5,3 procent.

Hongkongbörsens Hang Seng index gick ned 0,8 procent. (Direkt)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?