1515

Dollarn tappar mark

Dollarn fortsatte att tappa mark under tisdagen på oro för den ekonomiska utvecklingen. På valutamarknaden var intresset stort för euron och kronan nådde sin starkaste nivå mot dollarn sedan november 1999, knappt 8:32 kronor.


"Man är otroligt
orolig för amerikansk ekonomi och det genomsyrar hela marknaden", sade en valutahandlare.

Handeln i kronan var optionsdriven, enligt handlare, och den förstärkning som tog fart under dagen förklarades av att kronan gick igenom olika tekniska nivåer mot dollarn.

"Annars är det mycket som talar för en svagare krona", sade en aktör och hänvisade bland annat till den stundande Kommunalstrejken och att helgens EMU-mätning visade en ökning för nej-sidan till 47 procent i april och en nedgång för ja-sidan till 39 procent.

Ökad oro för lungsjukdomen sars fick också investerare att sälja yen och köpa euro. Handlare pekade också på växande intresse för australiensiska och kanadensiska dollar, råvaruanknutna valutor som betraktas som säkra tillflyktsorter.

Räntorna vände nedåt under tisdagseftermiddagen efter en inledning med små rörelser. Vid stängningen hade de svenska långräntorna backat 2-5 punkter.

Fokus på räntemarknaden låg annars på USA, rapportperioden och utvecklingen på aktiemarknaderna. Både Europa- och USA-börser pekade nedåt under tisdagseftermiddagen och det flyttade investerarnas intresse till räntepapper. Som en av veckans höjdpunkter betraktas amerikansk BNP för första kvartalet på fredag.

"Fast det marknaden vill se är vad som hänt med ekonomin efter avslutningen på Irakkriget, inte vad som hände innan det startade. Hittills ser efterkrigsstatistiken mycket blandad ut", sade en analytiker till AFX.

Arbetslösheten i Sverige i mars steg till 4,6 procent i mars från 4,5 procent i februari. Det var något mer än väntat. I SME Direkts prognosenkät inför statistiken trodde analytikerna att arbetslösheten skulle sjunka till 4,4 procent i mars.

"Även om siffran överraskade lite på uppsidan ändrar det inte vår syn på att Riksbanken kommer att hålla räntan oförändrad denna vecka", skrev Danske Bank i en kommentar. Enligt banken finns det utrymme för en sänkning med 25 punkter och då troligen i juni.

LO:s representantskap röstade på tisdagen som väntat för att LO ska vara neutralt i frågan om Sverige bör ansluta sig till den gemensamma valutan.

LO-förbundet Kommunals strejk bryter ut på onsdagen om inte parterna kommer överens innan dess. Efter kontakter under dagen skulle Kommunal träffa medlarna igen på tisdagskvällen.

Dollarn låg strax under 1:10-nivån mot euron när den svenska marknaden stängde. Kronans förstärkning till 8:32 dollar innebar att den var 8 öre starkare än före påskhelgen. Mot euron hade kronan hämtat hem drygt 3 öre till 9:13. Mätt enligt TCW-index stärktes den svenska valutan till 128,22 (129,05).

Den svenska tioåringen sjönk 2 punkter till 4,66 procent. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades 2 punkter till 54. Den amerikanska tioåriga obligationen var ned 1 punkt till 3,93 procent, jämfört med förra torsdagens svenska stängning. (Direkt)


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?