Annons

Fortsatt uppgång och livlig handel efter tidigare stiltje

Kurserna fortsatte uppåt på bred front på onsdagen. Med teleoperatörerna i täten steg Saxindex 3,5 procent. Handeln var förhållandevis livlig efter några dagar med dålig omsättning och totalt omsattes aktier för 8,4 miljarder kronor.


"Det går upp idag men man kan fråga sig varför. Det finns inga nyheter", säger en mäklare.

Teleoperatörerna satte tidigt fart uppåt och branschindex steg 7,2 procent. I en intervju med ekot sa PTS generaldirektör Nils-Gunnar Billinger att operatörerena kan ges visst uppskov med sina svenska umts-nät.

Telia Sonera meddelade dessutom diskussioner har inletts med facken om övertalighet. Ännu vill bolaget inte säga hur stora personalminskningarna kommer att bli i Sverige, men i Finland räknar man med en neddragning av cirka 400 arbetstillfällen. Telia Sonera placerade sig högt på omsättningslistan och aktien steg 7,6 procent till 26,80 kronor. Tele2 klättrade samtidigt 6,1 procent till 268 kronor senast betalt.

"Tele2 har ju gått starkt och nu när det har varit dåligt i två dagar så ser vi en rättning i leden. Det är inga direkta nyheter som påverkar kurserna. När Telia Sonera är nere under 25 kronor så kommer köparna tillbaka", säger mäklaren.

It-bolagen hörde till näst bästa bransch och framför allt lyftes branschindex av att Ericsson handlades upp. Ericsson har fått en order på cdma från RelTel om ett landstäckande nätverk i Nigeria. Värdet på ordern uppges till 1,2 miljarder kronor. Aktien stängde 5,5 procent upp på 5,75 kronor. Nokia steg samtidigt 6,2 procent till 128,50 kronor.

Bland övriga it-bolag kan nämnas att programvarubolaget Telelogic har tecknat avtal med en amerikansk leverantör till flygindustrin. Värdet på avtalet anges uppgå till 4 Mkr. Telelogic stängde 4,9 procent upp på 4,72 kronor.

Astra Zeneca handlades på onsdagen över 300-kronorsgränsen. Bolaget presenterade bland annat positiva testresultat från studier med kolestrolsänkaren Crestor. När börsen stängde hade Astra Zeneca stigit 3,9 procent till 307 kronor.

De svenska storbankerna får alla sänkta vinstprognoser från investmentbanken Goldman Sachs. Nordea får dock fortfarande rekommendationen "sämre än index" medan SEB får "bättre än index". Handelsbanken och Föreningssparbanken får båda rekommendationen "som index". SEB handlades upp 4 procent till 78 kronor, medan de andra bankerna steg cirka 2 procent.

Efter en svag utveckling på tisdagen återvände placerarna till verkstadsbolagen. Investmentbanken Lehman Brothers sänker sin prognos för Atlas Copco för innevarande år och riktkursen sänks från 235 till 220 kronor. Samtidigt anser Morgan Stanley att utsikterna för ökade priser i hyresverksamheten har stärkts och upprepar rekommendationen övervikt. Atlas Copco handlades upp 4,8 procent till 176,50. Sandvik steg 3,2 procent till 193 kronor under hög omsättning.

"Det var en allmän skräck bland verkstadsaktierna i tisdags och folk sålde efter NAPM-siffrorna. Det vi ser nu kan vara en effekt av tidigare blankningar", säger mäklaren.

ABB återfanns högt upp på onsdagens vinnarlista. Bolaget har tecknat ett sjuårigt ramavtal med den brittiska järnvägsoperatören Network Rail. Under första året beräknas värdet på avtalet till 510 - 680 Mkr. När börsen stängde hade ABB klättrat 10,9 procent till 22,40 kronor.

Bland övriga nyheter meddelade aluminiumbolaget SAPA att det ingått ett preliminärt avtal om att köpa majoriteten i det belgiska Remi Claeys Aluminium. Avtalet gäller köp av huvudägaren Aluclayes Finance post på 54,9 procent. Ingen handel bedrevs dock i SAPAs aktie på onsdagen.

NCC, som fått en order värd 144 Mkr om ett höghusbygge på Grönland, lyckades inte hänga med i den allmänna uppgången utan aktien handlades endast marginellt upp till 47,50 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Rekordförsäljning av laddbara bilar

Hittills i år är 29,3  procent av alla nya bilar som säljs på svenska marknaden laddbara.

För Kia, ett av de ledande märkena på den svenska elbilsmarknaden, är motsvarande siffra 57 procent.

Och utvecklingen fortsätter – redan nästa år räknar biltillverkaren med att 80 procent av alla nya bilar är laddbara.

Laddbara bilar för dina behov. 

Bilmarknadens omställning från fossila bränslen till eldrift fortsätter i snabb takt.

Under oktober var andelen laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, som registrerades rekordhög med 36 procent av den totala nybilsförsäljningen. Det ska jämföras med oktober förra året då motsvarande siffra låg på 11,8 procent, allt enligt en ny rapport från branschorganisationen Bil Sweden.

Kia Niro
Kia Niro

”Offensiv strategi”

Kia har länge varit en drivande aktör på Sveriges elbilsmarknad. Hittills i år utgörs 57 procent av all nybilsförsäljning av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent nästa år.

Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

I produktportföljen finns nu fyra laddhybrider – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro (utsedd till Miljöbästa bil 2019) och e-Soul.

Kia Sorento som laddhybrid

Kia Sorento
Kia Sorento

Nu har orderböckerna dessutom öppnats för ytterligare en laddhybrid: den populära sjusitsiga familjesuven Kia Sorento som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt viktigare modell i sitt segment. Dieselversionen släpps på marknaden redan nu, och under första kvartalet 2021 börjar modellen levereras som laddhybrid.

Offensiv omställning

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar. För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbar 8 000 personer nu intensivt på Kias R&D-center i Namyang utanför Seoul i Sydkorea. Här utvecklas framtida fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?