1515

Tröttare börser sänkte räntorna

Räntorna vände nedåt under onsdagseftermiddagens handel efter en inledning med rörelser uppåt. Aktörer hänvisade till att börsoptimismen mattades något under loppet av dagen.


"För övrigt var det ganska avslaget i Sverige, som alltid inför en långhelg", sade en räntehandlare.

På den svenska marknaden höll sig räntan i korta obligationer uppe något mer och handlare förklarade det med viss oro för löneutvecklingen och därmed inflationen.

Arbetsgivarna i Kommun- och Landstingsförbundet ser inget hopp om att nå en lösning i kommunalkonflikten före den 23 april, då LO-förbundet Kommunals strejker ska bryta ut. Det framkom vid en presskonferens på tisdagen.

Det som skulle kunna bryta dödläget är om kommun- och landstingsektorn får mer pengar eller om Kommunal "tycker som vi", sade Kommunförbundets förhandlingschef Markus Gustafsson. Han såg dock inte detta som särskilt troligt.

LO-förbundet Kommunal lade på onsdagen också nya varsel för totalt cirka 9.000 personer, som ska träda i kraft den 5 maj.

På valutamarknaden var dollarn under fortsatt press och euron noterades åter över 1:08-nivån mot den amerikanska valutan. Det är framför allt oro för USA-ekonomin som tynger den amerikanska valutan.

"Globala investerare tvivlar på den amerikanska ekonomin. Folk vill vänta och se hur ekonomin utvecklas i en efterkrigsomgivning", sade en valutastrateg till AFX.

Konsumentpriserna i USA steg något mindre än väntat i mars, med 0,3 procent i mars. Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, var oförändrat i mars, även det något lägre än prognosen, enligt Bloomberg News.

Samtidigt ökade bostadsbyggandet i USA betydligt mer än analytikerna hade räknat med för mars månad. Ingendera av statistiken gav dock någon reaktion på marknaden.

På torsdag presenteras ännu ett index för den ekonomiska aktiviteten i amerikanskt näringsliv, Philadelphia Fed index. Förväntningarna på vad det ska visa har skruvats ned efter att Empire State index på tisdagen visade att affärsförhållandena för industrin i New York-regionen försämrades kraftigt i april jämfört med månaden innan.

Tisdagens svenska vårbudget gjorde inget större avtryck hos finansmarknaderna, men finansdepartementets antaganden om att Riksbanken kommer att sänka reporäntan med 75 punkter till 2,75 procent före årsskiftet har överraskat flera marknadsaktörer.

Mats Dillén, prognoschef på finansdepartementets ekonomiska avdelning, säger till Nyhetsbyrån Direkt att antagandet bygger på tre argument- ett sjunkande inflationstryck rensat för tillfälliga effekter, en kraftig omsvängning till stramare finanspolitik och att riskerna för den ekonomiska utvecklingen, enligt flera bedömare, lutar över mot nedsidan.

Finansdepartements antagande är, enligt Mats Dillén, egentligen ingen prognos om vad det tror att Riksbanken gör på ett så kort tidsperspektiv, "utan det här är en reporäntebana som vi anser är rimlig med utgångspunkt av den bedömning vi själva gör".

Vid den svenska marknadens stängning hade tioåringen backat 3 punkter till 4,73 procent. I den tyska motsvarigheten var nettorörelsen en aning mindre och räntegapet krympte 1 punkt till 55 punkter.

Pressen på dollarn innebar att kronan stärktes nära 3 öre mot den amerikanska valutan till 8:45 kronor. Mot euron försvagades kronan marginellt till 9:16 kronor.

Enligt TCW-index var kronan i stort sett oförändrad till 129,01 (128,98). (Direkt)


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?