1515

Finansbolag drog upp Europabörser

Kurserna på de ledande Europabörserna steg på tisdagen, där draghjälp kom från finanssektorn och detaljhandeln.


"Även om företagens
resultat bara är marginellt bättre så räcker det för att höja kurserna. Investerarna börjar bli mer optimistiska", säger en förvaltare till Bloomberg News.

Strax efter klockan 18.15 hade Dow Jones Euro Stoxx 50 stigit 1,8 procent medan Bloomberg European 500 noterades 2,3 procent högre.

I Frankfurt hade DAX 30 stigit 2,4 procent.

Försäkringsjättarna Allianz och Munich Re tog täten och steg med 13 respektive 8,6 procent.

Allianz nyemission om 117 miljoner aktier medför att dess vikt i DAX ökar.

SAP var upp 6,6 procent inför bolagets rapport som släpps på torsdag. Enligt UBS Warburg har marknaden redan prisat in en licensförsäljning under konsensusprognosen.

Deutsche Telekom räknar med en betydande förbättring i årets vinst och aktien var upp 2 procent.

Detaljhandelskedjan Metro var upp 3,9 procent.

Andra aktier som steg var Infineon och Siemens, i spåren av IBM:s rapport på måndagen.

Parisbörsens CAC 40 var upp 1,6 procent.

Cap Gemini var en av tisdagens vinnare med en uppgång på 5,0 procent. IBM rapporterade på måndagskvällen om en försäljning som var bättre än analytikernas förväntningar vilket gav Cap Gemini-aktien råg i ryggen.

Butikskedjan Carrefour steg 3,5 procent efter att ha upprepat sin prognos om en vinsttillväxt på minst 10 procent i år.

France Telecom var upp 5,3 procent. Omkring en miljard nya aktier i France Telecom började handlas på tisdagen efter bolagets nyemission. Förväntningar om en högre vikt i CAC fick aktien att lyfta.

Inom den finansiella sektorn steg BNP Paribas med 1,8 procent och Societe Generale med 2,1 procent. Försäkringsbolaget Axa avancerade 3,2 procent.

Vivendi Universal fortsatte att klättra och noterades 2,1 procent högre. På senare tid har uppgifter i media gjort gällande att Apple Computer kan lägga ett bud på Universal Music.

Ståljätten Arcelor tillhörde också vinnarna med en uppgång om 6,5 procent.

I London bidrog detaljhandelsbolagen till att höja humöret. FTSE 100 steg med 1,8 procent.

Burberry steg med 6,5 procent sedan bolaget meddelat att försäljningen ökar. En positiv analys från Merrill Lynch gav också stöd.

Varuhuskedjan Debenhams steg med 6,6 procent efter att ha rapporterat om en vinstökning med 4,7 procent under bolagets första halvår.

Bank- och finansaktier utvecklades bra även i London med Royal Bank of Scotland upp 3,9 procent och Barcleys upp 4,5 procent. Flera försäkringsbolag fanns också på vinnarlistan.

Invensys rusade 13,7 procent efter beskedet att bolaget säljer stora delar av sin verksamhet. En analytiker sade till Nyhetsbyrån Direkt att marknaden reagerade med lättnad över att bolaget väljer en annan utväg än nyemission för att dra in pengar.

Holländska Philips steg 3,9 procent i Amsterdam efter en rapport för det första kvartalet som inte innehöll några större överraskningar.

Adecco och Novartis avancerade 15 respektive 2,5 procent på börsen i Zürich efter att ha släppt kvartalsrapporter.

I Helsingfors steg HEX Generalindex med 1,8 procent, med stöd från bland annat Nokia.

KFX stärktes med 1,5 procent i Köpenhamn och OBX i Oslo noterades 1,2 procent högre. (Direkt)


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?