Annons

Oro inför rapportfloden

Börsglädjen över Bagdads fall blev kortvarig. Under torsdagen skiftade investerarkollektivet fokus mot den annalkande rapportfloden som man fruktar kommer bjuda på negativa överraskningar. Stockholmsbörsen gjorde övriga Europabörser sällskap nedåt, Saxindex hade vid stängning tappat 1,8 procent i försiktig handel. Totalt omsattes 8 miljarder kronor.


Tvärt emot vad
många hoppats på utspelades alltså inga glädjescener på världens börser under torsdagen. När Irakkriget såg ut att närma sig sitt slut dök nya moln upp på investerarnarnas horisont. Det stora frågetecknet nu är hur kriget påverkat konjunkturen.

"Fortsatt lugnt med mycket låg omsättning. De kommande rapporterna tillsammans med konjunkturstatistik kommer avslöja i vilken utsträckning konjunkturen påverkats av kriget. Fram till att vi får se dessa siffror lär lugnet fortsätta. Man är försiktig med att ta några positioner nu", sa en mäklarchef.

Telekomjätten Nokia återfanns i blickfånget. Bolagets systemsida Nokia Networks meddelade nedskärningar på 1 800 personer. Aktien tappade 4,7 procent till 122 kronor.

Ericsson hade vid stängning backat 4,1 procent till 5,90 kronor.
"Det finns en allmän optimism kring Ericsson nu efter ledningsbytet. Det upplevs lite som att det börjar om på ny kula. Även om aktien föll hade det kunnat gå betydligt värre givet att det var Nokias systemsida som gjort nedskärningarna. Att systemmarknaden är tuff är ingen hemlighet men besked av den typen brukar ändå få en negativ effekt kortsiktigt för Ericsson", sa en mäklare.

Dystra telekomrelaterade nyheter kom även från programvarubolaget Telelogic som vinstvarnade. Bolaget räknar med en förlust på 25-30 Mkr för det första kvartalet. Aktien hade vid stängning rasat 27 procent till 3,65 kronor.

"Det stora frågetecknet är de cykliska bolagen. Bankerna tuffar på med stabila vinster och inga kreditförluster. För telekom och läkemedel har man bilden lite mer klar för sig. Just cykliskt är det stora frågetecknet just nu", sa mäklarchefen.

Bland de cykliska aktierna noterades Atlas Copco 1,4 procent lägre vid 181 kronor. Kullagertillverkaren SKF backade 1,6 procent till 222,50 kronor.

ABB:s VD Jürgen Dormann uppgav i en intervju att han står fast vid den tidigare prognosen för 2003 trots Irakkriget. ABB höll emot och noterades 0,8 procent lägre vid 23,90 kronor.

Fordonstillverkaren Volvo tappade 7 procent eller 11,50 kronor till 173 kronor. Aktien handlades dock under torsdagen för första gången utan rätt till utdelning vilken uppgår till 8 kronor per aktie.

Läkemedelssektorn utvecklades fallande. Astra Zeneca tappade 3 procent till 296 medan Pharmacia föll 4,2 procent till 369 kronor.

Till de få vinnarna hörde den på börsen defensiva placeringen tobaksjätten Swedish Match som steg 0,8 procent till 64 kronor.

Banksektorn höll emot hyfsat. Nordea tappade 0,2 procent till 41 kronor och Svenska Handelsbanken noterades 0,8 procent lägre. SEB tappade 6,3 procent eller 5 kronor till 75 kronor men aktien handlades utan rätt till utdelning på 4 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Med långsiktiga hållbarhetsprojekt stöttar de livsmedelskedjan

Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.
Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.

Electrolux Professional är en ledande global leverantör inom utrustning för storkök och restauranger. Men de är också ett bolag med en ambition att genom innovation, teknik, forskning och samverkansprojekt ta sitt ansvar i att stötta livsmedelskedjan.

Fram till våren 2020 tillhörde de Electroluxgruppen men sedan i mars är Electrolux Professional ett börsnoterat separat bolag och en officiellt självständig koncern. Som en etablerad och global leverantör inom storkök, dryck och tvätt förstår de och pratar gärna om vikten av att ta sitt ansvar för ett hållbart samhälle.

– När man är stor ska man vara snäll, säger Jennie Walther, nordisk marknadschef, och fortsätter: för oss är Agenda 2030 inte bara ett begrepp, vi jobbar aktivt med olika partners och projekt för att skapa en klok resursanvändning som lämnar minimalt med klimatavtryck. 

Men engagemanget sträcker sig ännu längre än de globala hållbarhetsmålen. Electrolux Professionals ambition är att ta ansvar för och stötta livsmedelskedjan och därmed tillföra ett värde till den, för att i förlängningen vara med och bidra till en mer hållbar bransch och samhälle.

The Research Hub

Ett av de större initiativen är The Research Hub, där de i nära samarbete med universitetet i Udine forskar i livsmedelsteknik. 

– The Research Hub är vårt innovationsnav för samverkansforskning. Det involverar universitet och högskolor runtom i Europa och vi erbjuder stipendier för att forska i samarbete med oss inom en rad olika forskningsområden, från artificiell intelligens till miljöteknik, säger Viktoria Roos, innovationsledare med ansvar för öppen innovation.

På forskningsanläggningen i Udine i Italien finns ett professionellt experimentkök där forskare och studenter arbetar med att utveckla och optimera livsmedelsprodukter och deras produktionsprocesser. Experter i kostvetenskap och matlagningsteknik fungerar här som en länk mellan företagets kockar och produktutveckling för att tillsammans kunna minska matsvinnet.

– Vi tittar på vad som händer med näringsinnehållet vid olika processer, om man kokar, friterar eller steker. Det handlar om att våra produkter ska konsumera så lite energi som möjligt, samtidigt som näringsinnehållet optimeras, säger Viktoria.

För det handlar inte bara om miljömässig hållbarhet. Folkhälsan blir en alltmer angelägen fråga och här vill Electrolux Professional vara en framträdande samhällsaktör.

– Här vill vi verkligen bidra till samhällsnyttan med vårt arbete. Näring ger näring till hjärnan så vi vill stötta barn och ungdomar genom att se till att skolmaten som produceras innehåller maximalt med näring, säger Jennie.

Vill bidra till samhällsnyttan

Bolaget engagerar sig också i flera andra olika samverkansprojekt som syftar till ökad hållbarhet och minskat matsvinn. Bland dessa finns Chalmersprojektet Resvinn, innovationsplattformen Restauranglabbet samt projeketet 100% cirkulärt som uppmuntrar till en mer hållbar och cirkulär restaurangvärld.

– Vi vill bidra till samhällsnyttan genom vårt arbete. Innovation går hand i hand med hållbarhet och långsiktig vinst, avslutar Viktoria.

Fakta

Electrolux Professional är en global leverantör för enhets- och helhetslösningar inom storkök, dryck och professionell tvätt. Innovativa och effektiva lösningar hjälper kunderna att förenkla sina arbetsliv samtidigt som de blir mer lönsamma på ett verkligt hållbart sätt. Verksamheten har ett starkt hållbarhetsfokus och alla lösningar är utformade för låg vatten-, energi- och kem-förbrukning samt har låga livscykelkostnader.

Läs mer på www.electroluxprofessional.com och www.theresearchhub.electroluxprofessional.com

 

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?