1515

Dystert på marknaden

Räntorna ställdes ned rejält på torsdagen när marknadens aktörer tog blickarna från TV-skärmarna och tittade ner i statistikfloden i stället. Strömmen av data visar på fortsatt svaghet och det finns farhågor om att Bagdads fall inte automatiskt leder till en uppgång i världsekonomin.


"Investerare väntar för
att se om slutet på kriget kommer att vara tillräckligt för att ge bränsle till konsumtion och anställningar i USA. Det som är tydligt är att obligationsmarknaden inte kommer att sälja av bara för att trupperna nu är i Bagdad", sade Andrew Pyle, ekonom på Scotia Capital i Toronto till Bloomberg News.

Den amerikanska tioåriga obligationsräntan noterades vid den svenska stängningen till 3,91 procent, 5 punkter lägre än på onsdagen men aningen upp från dagslägsta.

Blickarna riktas också mot företagens rapporter för första kvartalet, de kan spä på känslan av att återhämtningen dröjer vilket ger stöd till räntorna. Sjunkande börser påverkade också utvecklingen.

I Europa tickade räntorna också ned och även här var det oron för ekonomin som drev. EU-kommissionens prognos för första och andra kvartalets tillväxt gav ytterligare bevis på att euroområdets ekonomier utvecklas svagt. Kommissionen sänkte prognoserna med 0,1 procentenhet för båda kvartalet, första kvartalet väntas tillväxten hamna mellan minus 0,2 procent och 0,2 procent och andra kvartalet spås den ligga mellan 0,1 procent och 0,4 procent.

Svenska räntor var ned rejält under torsdagen och den svenska tioåringen stängde på 4,70 procent, 10 punkter lägre än dagen före. Gapet till dess tyska motsvarighet minskade 2 punkter till 55 punkter. Den inhemska agendan gapade tom och istället styrdes rörelserna av den globala utvecklingen. Förklaringarna till rörelserna blev därför de samma, vikande börser och mer fokus på underliggande fundamenta.

Dollarn har försvagats sedan onsdagen av samma orsaker som drev ned räntorna i Sverige.
"Det vi har sett i natt är en klassisk marknad. Den diskonterar framtida händelser och vi har börjat prata fundamenta. Kontentan är att det verkar vara en brist på efterfrågan i ekonomin", sade en svensk valutahandlare.

Den amerikanska valutan gynnades dock temporärt av att handelsbalanssiffrorna för USA visade på ett lägre underskott än väntat. Det är dock fjärde månaden i rad som underskottet ligger över 40 miljarder dollar.

Utvecklingen för dollarn slog tillbaka och vid den svenska stängningen noterades den till 1,081 mot euron jämfört med 1,069 samma tid dagen före.

Kronan följde dollar/eurorörelserna och tog in nästan 8 öre till 8,47 mot den amerikanska valutan. Enligt handlare finns det ett tryck hos svenska institutioner att köpa dollar under 8,50. Mot euron noterades däremot en försvagning med drygt 2 öre till 9,16. Uttryckt i TCW-termer var kronans ställning så gott som oförändrad på 129,04. (Direkt)


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?