Annons

Bagdads fall stärkte börsen

Beskedet att de USA-ledda styrkorna intaget centrala delar av Bagdad stärkte Europabörserna. På Stockholmsbörsen återhämtades en inledande nedgång och Saxindex noterades vid stängning 0,3 procent lägre. Telia Sonera och Skanska hörde till vinnarna medan skog och H&M backade. Totalt omsattes 8,2 miljarder kronor.


"En svag start
men sedan tog det hyfsad fart efter beskedet att Bagdad är intaget. Någon hysteri var det inte, handeln var försiktig även under eftermiddagen. Det är absolut inte inräknat i kurserna att kriget kommer gå som på räls nu, får vi fler positiva krigsnyheter kommer det fortsätta upp", sa en mäklarchef och fortsatte:

"Börsen har efter de tre senaste åren blivit mycket försiktigare vid uppgångar. Man väntar hellre några dagar och ser att det ser stabilt ut innan man kliver på, detta då det har vänt ned så många gånger förut. De stora investerarna var inte inne under onsdagen om de väl bestämmer sig för att kliva på kan det snabbt bli ett mycket kraftigt köptryck".

Bland jättarna var Ericsson oförändrad vid 6,15 kronor. Nokia backade 0,8 procent till 128 kronor. Bättre gick det även för teleoperatören Telia Sonera som stärktes 2,2 procent till 28 kronor. Aktien har de sex senaste börsdagarna klättrat 13 procent. Tele2 backade däremot 0,2 procent till 270,50 kronor.

Försäkringsjätten Skandia utvecklades starkt under tisdagen och uppgången fortsatte, plus 0,5 procent till 19,70 kronor.

Även byggbolaget Skanska hörde till vinnarna på A-listan efter ett lyft på 6,3 procent till 43,80 kronor. Bolaget meddelade flera order. Dels har man plockat hem två order i Kalifornien till ett totalt värde av 800 Mkr och dels meddelades att bolaget ska bygga en bro för Bottniabanan. Det sistnämnda kontraktet uppgavs vara värt 95 Mkr.

Klädjätten Hennes & Mauritz backade 1,4 procent till 175 kronor.
"Inga specifika nyheter eller rykten drev ned H&M. Aktien har utvecklats betydligt starkare än börsen som helhet och anses som en ganska försiktig placering. Nu när man vädrar lite ljusare tider viktar man om till mer riskfyllda innehav", kommenterade en mäklare.

Skogsbolagen utvecklades vikande trots att sektorn inlett stigande under onsdagens USA-handel.

Holmen noterades 1,2 procent lägre vid 202 kronor medan Stora Enso backade 0,6 procent till 81 kronor.

Skidanläggningsföretaget Skistar, som de senaste tolvmånadersperioden klättrat 30 procent höll kapitalmarknadsdag. Bolaget upprepade de tidigare finansiella målen för helåret 2003 om en avkastning på eget kapital på 16 procent och en rörelsemarginal på 22 procent. Aktien var oförändrad vid 124 kronor.

Golvföretaget Pergo backade 3,2 procent till 12 kronor. Bolaget har tvingats skjuta upp förvärvet av den tyska konkurrenten Witex. Beskedet om förvärvet kom i slutet av januari och anledningen till att det nu skjuts upp är frågetecken kring finansieringen.

På rekommendationsfronten kunde noteras att Affärvärden rekommenderar köp för IT-konsultbolaget Proact i onsdagens nummer. Aktien steg 6,4 procent till 14,90 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?