Annons

Lätt rekyl på börsen

Efter den svaga inledningen på börsveckan återhämtade sig kurserna något på tisdagen. Men utvecklingen var blandad och branscherna drog åt olika håll. It och hälsovård hörde till de stora vinnarna medan sällanköpsvaror och industri föll tillbaka. När börsen stängde hade Saxindex stigit 0,6 procent och totalt bytte aktier för 7 miljarder kronor ägare.


"Det är en
modest upprekyl vi ser i dag efter sju dagars nedgång. Tyvärr styr ju kriget mycket och nu när man börjar inse att det inte blir en så snabb seger man först räknat med så är ett orosmoment borta. Men det har kommit en hel del svag statistik den senaste veckan och det tynger. I övrigt är det fortfarande mycket svag handel", säger en analytiker.

Läkemedelsbolagen hörde vid sidan av it och telekom till gårdagens vinnare och hälsovårdsindex steg 2,1 procent. Astra Zeneca har lämnat in en registreringsansökan till det amerikanska läkemedelsverket FDA, gällande en ny indikation för magsårspreparatet Nexium. Bolaget hoppas på ett godkännande i USA inom ett år och räknar med en utvidgad användning av Nexium från 2004.

Astra Zeneca handlades upp 2,3 procent till 295,50 kronor. Pharmacia steg 1,5 procent till 373 kronor.

Bland bankaktierna var utvecklingen också positiv. Handelsbanken höjer rekommendationen för Nordea från öka till köp och menar att Nordea nu har möjlighet att överträffa marknadens prognoser. Nordea har under en lång tid lämnat sämre rapporter än väntat. Nordea steg 3,2 procent till 38,60 kronor. SEB och Handelsbanken steg drygt två procent till 75 respektive 122 kronor medan Föreningssparbanken stängde 3,1 procent upp på 101 kronor.

"Bankerna har klarat sig hyggligt och man köper eftersom de känns lite stabilare. De är ganska tråkiga aktier i goda tider, men de står emot nu när det går sämre", säger analytikern.

Sämre gick det däremot för sällanköpsvaror som var tisdagens sämsta bransch. Lindex fortsatte 2,9 procent ned efter måndagens svaga kvartalssiffror och stängde på 101 kronor. Samtidigt föll H&M 3,7 procent till 171,50 kronor under hög omsättning.

Verkstadsbolagen hängde inte heller riktigt med i uppgången. Deutsche Bank sänker sin rekommendation för SKF från köp till behåll, medan säljrekommendationen för Sandvik och Atlas Copco står kvar. SKF handlades ned en knapp procent till 215 kronor medan Sandvik backade 2,1 procent till 187 kronor. Assa Abloy handlades däremot upp 2,2 procent till 71 kronor senast betalt.

Bland övriga nyheter kan meddelas att Höganäs köper det amerikanska specialpulverföretaget SCM Metal Products med 200 anställda. Köpeskillingen uppgår till 553 Mkr och förvärvet väntas bidra positivt till Höganäs resultat redan i år. Höganäs stängde oförändrad på 140,50 kronor.

Tele 2 har lanserat sitt första GSM-nät i Ryssland och håller därmed den plan som tidigare indikerats. Målet är att före årets slut ha konverterat ytterligare fyra nät. Tele2 föll tillabaka 1,6 procent till 252,50 kronor. Telia Sonera handlades däremot upp 2,5 procent till 24,90 kronor.

Högt upp på tisdagens förlorarlista återfanns SAS. På tisdagsmorgonen meddelades att branschkollegan Finnair räknar med att visa upp ett negativt rörelseresultat för 2003. SAS-aktien handlades ned 8,9 procent till 32,80 kronor.

En annan förlorare var Cashguard. Bolagets styrelse föreslår att bolagsstämman ger styrelsen tillåtelse att genomföra en nyemission för att öka aktiekapitalet med 720 000 kronor. Anledningen till förslaget är att bolaget är inne i en utvecklingsfas och kan komma att behöva externt kapital. När börsen stängde hade Cashguard backat 4,3 procent till 2,45 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?