1515

Jobbras i USA pressade räntorna

Amerikanska sysselsättningsiffror fick räntorna att sjunka, speciellt det amerikanska, och dollarn att försvagas ytterligare på fredagseftermiddagen.


Antalet sysselsatta rasade
med 308.000 personer i februari, jämfört med en väntad ökning på 10.000. Nedgången var den största sedan i november 2001, då marknaden färgades av terroristattackerna den 11 september det året.

Minskningen i sysselsättningen var bred och låg speciellt inom tillverkningsindustrin, byggsektorn, detaljhandeln, service- och transportsektorn, påpekade det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

"Det här var ett ovanligt stort misstag av prognosmakarna. Svagheten på arbetsmarknaden beror inte bara på Iraksituationen och att det var snöstorm i nordöstra USA i februari utan det handlar om att företagen har höga skulder och låga vinster och inte vågar anställa", sade Ian Morris, USA-ekonom på HSBC, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han påpekade att statistiken ökar spekulationerna om att Fed kan komma att sänka styrräntan i mars.

Fredagen präglades också av väntan på vapeninspektörernas rapport till FN:s säkerhetsråd sent på eftermiddagen. President George W Bushs tal natten till torsdagen, där han sade att USA inte behöver någon uppbackning av FN för ett anfall mot Irak, färgade också handeln.

Vapeninspektörernas chef Hans Blix inledde sitt tal inför säkerhetsrådet efter att den svenska marknaden hade stängt.

För svensk del påverkades marknaden också av spekulationer om en kommande räntesänkning från Riksbanken efter ECB:s neddragning av räntan med 25 punkter till 2,50 procent på torsdagen och de senaste dagarnas uttalanden från regering och Riksbanken och svag svensk tillväxt.

Riksgäldens besked att överskottet i budgetsaldot blev 5 miljarder kronor högre än väntat i februari gav däremot ingen marknadspåverkan, enligt handlare.

Under fredagen kom också en ny EMU-mätning som visade stärkt ledning för nej-sidan. I Gallups mätning nu i början av mars tappade ja-sidan 1 procentenhet till 35 procent medan nej-sidan låg kvar på 43 procent.

Den svenska tioårsräntan hade vid stängningen sjunkit 2 punkter till 4,34 procent. Utvecklingen var liknande för den tyska motsvarigheten och räntegapet var oförändrat på 49 punkter.

De amerikanska räntorna tog fart nedåt efter de svaga sysselsättningssiffrorna. Tioåringen hade vid svensk stängning fallit 5 punkter till 3,62 procent, jämfört med ett dygn tidigare. Dollarn försvagades till 1:1027 mot euron, den lägsta nivån på fyra år.

Kronan var i stort sett oförändrad mot dollarn till 8:38 kronor och försvagade nära 4 öre mot euron till 9:24. TCW-index noterades 129,97 (129,85). (Direkt)Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?