1515

Rosenberg sänkte svenska räntor

Svenska räntor fortsatte att sjunka även på onsdagen, i linje med utvecklingen i utlandet. Fortsatt oro för krig, svag statistik samt svaga börser bidrog till nedgången.


Irma Rosenberg sade
i sitt jungfrutal som vice Riksbankschef, att det finns skäl att skriva ned den svenska tillväxttakten något för de närmaste åren. Den väntade uppgången bedöms bli något flackare, men även den bedömningen förutsätter att Irakkonflikten inte utvecklas i en riktning som markant riskerar att försämra utsikterna.

Analytiker tolkade talet som att hon är för en räntesänkning.

"Hon öppnar för en sänkning. Det är klar easing-bias på det hon sade", sade en analytiker, som pekade på hennes oro för den svagare internationella utvecklingen, samtidigt som hon tonar ned inflationsuppgången.

"Hon signalerar helt klart för sänkning. Hon är orolig för omvärldskonjunkturen och har en annan syn på resursutnyttjandet, som hon inte tycker är så ansträngt, överlag en mjuk syn", kommenterade en annan.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1046 stängde på 4,40 procent, ned 2 punkter från tisdagens stängning, och räntegapet mot Tyskland minskade till 52 punkter (53).

Norges Bank sänkte som väntat sina styrräntor med 50 punkter på torsdagen och uppgav att det är mer sannolikt att inflationen hamnar under inflationsmålet på två års sikt än att det hamnar under. I inflationsrapporten reviderade centralbanken ned sina prognoser för såväl tillväxt som kärninflation.

Europaräntorna sjönk också, men nedgången gröptes ur något sedan en tysk emission av tioåriga obligationer fått ett sämre mottagande än väntat, men fick samtidigt fortsatt stöd av ökad krigsoro.

Svagare statistik från euroområdets inköpschefer inom tjänstenäringen gynnade räntemarknaden liksom fortsatta förväntningar om att ECB sänker styrräntan vid sitt räntemöte i morgon, torsdag.

Commerzbanks analytiker varnade för att en räntesänkning med 50 punkter kanske inte får någon marknadseffekt med tanke på den osäkra situationen i Irakkonflikten.

Amerikanska räntor sjönk på fortsatta spekulationer om att USA kommer att leda en attack mot Irak inom de närmaste veckorna. Efterfrågan ökade sedan landets utrikesminister Colin Powell på tisdagen sagt att han blir alltmer optimistisk om att USA ska kunna övertala de flesta av säkerhetsrådets medlemmar att första för en resolution som säger att Irak har missat sin sista chans att avväpna.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA föll mindre än väntat i februari till 53,9. Analytiker hade räknat med en nedgång till 53,5 från 54,5 månaden före, enligt Bloomberg News.

Efter svensk stängning på onsdagen redovisar Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som kommer att granskas noga för eventuella tecken på ytterligare avmattning i den amerikanska ekonomin.

På valutamarknaden satte vinsthemtagningar in på eftermiddagen efter det att euron tagit sig över 1:10-strecket mot dollarn, vilket var ett nytt fyraårshögsta.

Enligt handlare som nyhetsbyrån AFX talat med ryktades det om att en europeisk centralbank sålt euro mot dollar när den stärktes över 1:10.

Vid den svenska stängningen kostade en euro 1:096 dollar, jämfört med 1:0910 24 timmar tidigare.

Kronan stärktes 5 öre mot dollarn och drygt 1 öre mot euron. Mätt i TCW-index ökade kronans värde marginellt till 129,36 (129,49). (Direkt)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?