1515

Dollarrädsla skrämde Europabörser


Merparten av de ledande europeiska börserna sjönk under onsdagen, bland annat till följd av oro för att den svagare dollarn ska urholka europeiska företagsvinster.
Omkring klockan 18 noterades Bloomberg European 500 ned 0,8 procent medan DJ Euro Stoxx 50 var ned 0,4 procent.


I London backade
FTSE 100 med 1,7 procent. Störst press kom från försäkringsbolagen, där Friends Providential tappade 14,5 procent, Royal & Sun föll 6,3 procent medan Prudential backade 5,0 procent.

Livförsäkringsbolaget Friends Provident flaggade, liksom många andra försäkringsbolag de senaste veckorna, för att utdelningen framöver kanske inte kommer att hålla jämn takt med inflationen.

"Utdelning är väldigt viktigt och de har inte höjts på fem år. Det är inte så lätt att hitta bolag som höjer sin utdelning", säger Richard Burns, chefsplacerare vid Baille Gifford, till Bloomberg News.

LogicaCMG föll 15,4 procent efter att bolaget i samband med sin delårsrapport meddelat att antalet anställda ska minskas med 2.200 som en följd av svagare efterfrågan.

Bäst bland storbolagen gick BAE Systems, som steg 3,6 procent sedan Boeings VD Phil Condit i en intervju i Die Welt uppgett att bolaget är en "intressant fusionskandidat".

I Tyskland steg DAX med 0,9 procent.

Deutsche Telekom steg 3,9 procent efter France Telecoms delårsrapport, som visade på ett bättre rörelseresultat än förväntat. DT:s rapport släpps den 10 mars.

E.On backade 1,5 procent efter att ha flaggat för en lägre utdelning än väntat samt spått lägre rörelsevinst i år efter försäljningen av majoritetsposten i Degussa.

Bayer fortsatte att falla på Baycol-oro och var ned 1,7 procent.

På Paris-börsen steg Orange 2,7 procent efter att ha presenterat sin helårsrapport. France Telecom, som också kom med sin rapport, backade 1,2 procent.

Den svagare dollarn bidrog till att EADS och Cap Gemini, som båda har stora exportinkomster i dollar, backade med 2,7 respektive 2,0 procent.

Sodexho Alliance, vars omsättning till 50 procent genereras i Nordamerika, toppade dock förlorarlistan med en nedgång på 5,1 procent.

"Vi har en hel del exportörer som är direkt exponerade mot dollarfluktuationer", kommenterar Frederic Dodard, förvaltare vid State Street Bank i Paris, till Bloomberg News.

Vivendi Universal gick mot strömmen och steg med 8,2 procent. Wall Street Journal rapporterar att Viacom är en av de främsta intressenterna till Vivendi Universals TV- och filmtillgångar.

CAC 40 var sammantaget ned med 0,8 procent.

I Köpenhamn lyckades börsen gå mot strömmen och KFX hade vid stängning klättrat med 0,2 procent. Börsen fick hjälp av Group 4 Falck, som steg 2,4 procent efter sin delårsrapport. TDC föll 3,3 procent.

Helsingforsbörsens HEX Generalindex föll med 0,8 procent. Sampo och M-Real föll båda med 3,4 procent.

I Oslo backade OBX med 0,6 procent. Schibsted gick mot strömmen och steg med 1,5 procent. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?