1515

Storbolag sänkte Europabörser

Biltillverkare, telekombolag samt försäkringsbolag bidrog alla till att de ledande europeiska börserna sjönk på tisdagen.


"Det finns alltför mycket osäkerhet, och även om Irak tas bort ur ekvationen är jag inte säker på att det skulle bli en uppgång", säger David Thwaits, strateg hos BNP Paribas, till Bloomberg News.

Omkring klockan 18.05 noterades Bloomberg European 500 ned 2,0 procent och DJ Euro Stoxx 50 var ned 2,3 procent.

Bland förlorarbranscherna fanns bilar och försäkring, vars index föll med 4,8 respektive 3,8 procent. De nederländska försäkringsbolagen ING och Aegon sjönk kraftigt på tisdagen och backade 7,0 respektive 6,5 procent.

Londonbörsens FTSE 100 sjönk för andra dagen i rad och tappade 1,6 procent.

Läkemedelbolaget Glaxosmithkline sjönk 3,2 procent och låg därmed högt på förlorarlistan. På tisdagen meddelade Glaxosmithkline att en domstol i Chicago funnit att patenten för det storsäljande depressionspreparatet Paxil inte längre gäller. Prognoserna för 2003 kvarstår tills vidare, men kommer att ses över om Paxilgenerika lanseras.

Mot strömmen gick Hays, upp 1,0 procent, efter att ha meddelat att bolaget ska fokusera verksamheten mot rekrytering och att övriga enheter ska säljas.

I Tyskland var DAX 30 ned 1,9 procent. Biltillverkarna hade det tufft i spåren av de svaga försäljningssiffrorna på den amerikanska marknaden i februari. BMW var ned 7,5 procent, medan Volkswagen sjönk 2,7 procent. Porsche, vars försäljning i USA backade med 38 procent, sänktes 13 procent.

"I stora drag var bilförsäljningssiffrorna i USA sämre än väntat. Nedgången för Porsche var speciellt dålig, medan den 8,1-procentiga ökningen i Daimlerchryslers försäljning var imponerande", säger en handlare till AFX.

Bemanningsföretaget Sodexho sjönk 8,1 procent i Paris, där CAC 40 tappade hela 3,1 procent. En annan förlorare var flygplanstillverkaren EADS som föll 4,4 procent. Beskedet att US Airways misslyckats med att betala en faktura på 44,5 miljoner dollar, som förföll på måndagen, pressade aktien.

Även i Paris lade biltillverkarna in backen och både Renault och Peugeot föll. Ensam på plussidan på CAC var Vivendi Environnement som steg 0,7 procent efter att ha lagt fram sitt bokslut på tisdagsmorgonen.

I Köpenhamn sjönk läkemedelsbolaget Lundbeck 3,3 procent, tyngt av beskedet om Glaxosmithkline. KFX-index sjönk sammantaget 1,7 procent. I Oslo backade OBX 1,4 procent och i Helsingfors sjönk HEX Generalindex 1,7 procent. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?