1515

Astra Zeneca vinnare på slö börs

En inledande uppgång på Stockholmsbörsen dämpades under måndagseftermiddagen efter att svag USA-statistik presenterats. Saxindex stängde 0,2 procent högre. Astra Zeneca steg efter att ha lanserat kolesterolsänkaren Crestor i Nederländerna. På förlorarlistan återfanns teleoperatörerna och bankerna. Omsättningen uppgick totalt till låga 6,5 miljarder kronor.


Stockholsmbörsen steg under
måndagsförmiddagen närmare 1 procent men föll tillbaka under eftermiddagen. Orsaken var att amerikansk statistik i form av inköpschefsindex inkom under förväntan vid 16-tiden och satt press på USA-börserna som vände ned efter inledande uppgångar.

"Fortsatt väldigt försiktigt. I och för sig var det ett tag sedan vi såg någon större aktivitet på börsen men måndagen var verkligen extremt lugn. Ingen tar några positioner utan inväntar utvecklingen i mellanöstern. Jag har svårt att se vad som ska få fart på börsen innan vi vet vad som händer i Irak", sa en uttråkad mäklarchef och fortsatte:

"SEB var mest omsatta aktie vilket säger en del om handeln. Ericssons omsättning orkade inte ens upp till en halv miljard kronor vilket är extremt lågt".

Ericsson steg 0,9 procent till 5,60 kronor och även Nokia klättrade 0,9 procent till 114,50 kronor.

Telekomunderleverantören Allgon backade med 2,9 procent till 16,80 kronor.

Nedåt bar det även för teleoperatörerna som blev sämsta sektor efter att branschindex tappat 1,6 procent. Inga större nyheter framkom om något av bolagen under måndagen. Folkaktien Telia Sonera föll tillbaka 2,5 procent till 27,90 kronor. Tele2 klarade sig bättre och steg 0,4 procent till 246,50 kronor. Europolitan steg 0,2 procent till 47,10 kronor. Bland de mindre operatörerna steg Utfors med 5,8 procent till 73 öre medan Glocalnet backade 2,8 procent till 2,06 kronor.

Bland storbolagen hörde läkemedelsjätten Astra Zeneca till vinnarna. Aktien steg 2,6 procent till 279 kronor efter att bolaget meddelat att man lanserat kolesterolsänkaren Crestor i Nederländarna. Prisnivån läggs i linje med Pfizers konkurrerande preparat Lipitor.

"Att man lanserar i Nederländerna är ingen överraskning utan helt i linje med förväntningarna. Astra Zeneca har varit pressad ett tag och det räcker med mindre nyheter för att lyfta aktien, till det kommer dessutom att omsättningen var låg", kommenterade mäklarchefen.

Pharmacia föll tillbaka 0,7 procent till 348,50.

På rekommendationsfronten kunde noteras att investmentbanken UBS Warburg höjt riktkursen för klädjätten Hennes & Mauritz till 225 från tidigare 200 kronor. Rekommendationen "köp" upprepas. H&M stängde vid 185,50 kronor, plus 3,3 procent.

H&Ms betydligt mindre konkurrent Lindex utvecklades starkt utan att några nyheter framkommit om bolaget. Plus 5,5 procent till 125,50 kronor.

Investmentbanken Goldman Sachs ser en ordentlig uppsida i verkstadsjätten ABB men vågade inte höja rekommendationen som kvarstår vid "i linje med marknaden". ABB stärktes 3,9 procent till 18,70 kronor.

Banksektorn utvecklades negativt. SEB, som alltså var måndagens mest omsatta aktie, backade 2,7 procent till 73,50 kronor. Svenska Handelsbanken noterades 1,2 procent lägre vid 116 kronor medan Nordea backade 0,8 procent till 36,80 kronor.

Katalogbolaget Eniro klättrade 3,7 procent till 56 kronor. Bolaget förslår att var tjugonde aktie ska lösas in till kursen 80 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?