1515

Räntorna och dollarn ned efter krigsmotgångar

Svenska räntor följde internationella räntor nedåt på måndagen, efter kraftiga uppgångar förra veckan. Dämpade förhoppningar om att Irakkriget snabbt ska nå en lösning låg bakom ränteuppgången, efter rapporter i helgen om motgångar för de allierade styrkorna. Efterfrågan på räntebärande papper ökade bland annat på uppgifterna att Irak tagit amerikaner som krigsfångar.


Räntorna fortsatte ned ytterligare sedan Iraks president Saddam Hussein på morgonen hållit ett TV-sänt tal där han sa att de allierade har underskattat de irakiska styrkornas motstånd. Han uppmanade de irakiska soldaterna att visa "Jihads anda" och lovade att göra kriget "smärtsamt" för motståndarna. Talet bedömdes av utomstående ha varit inspelat och inte direktsänt.

De allierades befälhavare, den amerikanske generalen Tommy Franks, sade att koalitionsstyrkor nu opererar i hela Irak och kontrollerar många områden. Enligt honom har framstegen varit "snabba och dramatiska" och trupperna har mött sporadiskt motstånd.

"Man reagerar på minsta lilla nyhet om kriget, men samtidigt har man fått klart sig att det kommer att ta lite längre tid än väntat och då funderar man mer på vad som kommer att hända sen, på den fundamentala situationen som är allt annat än lysande", sa en handlare, som också nämnde den stora osäkerheten om vad som kommer att hända med de mer övergripande maktförhållandena i världen.

Svenska långräntor sjönk 2-5 punkter och FRA-kontrakten med 1-3 punkter. Räntan på den tioåriga svenska benchmarkobligationen 1046 stängde 5 punkter ned till 4,77 procent och räntegapet mot Tyskland var oförändrat på 55 punkter.

Europaräntorna pekade också nedåt. ECB:s chefekonom Otmar Issing sa i en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska kommitté att tillväxtutsikterna för euroområdet har försämrats, men att ECB räknar med att tillväxten tilltar under andra halvåret.

Inflationen väntas falla under 2 procent i år och ligga kvar där, enligt chefekonomen, som dock sade att Irakkriget helt överskuggar prognosmakeriet. Han varnade också euroländerna för att använda Irakkriget som en ursäkt för att inte följa stabilitetspaktens regler.

KPI-statistik från fyra delstater visade på svag inflation, sedan dämpad efterfrågan bidragit till att affärerna inte höjt sina priser, trots ökade oljekostnader.

Amerikanska räntor sjönk mer än de europeiska och den tioåriga amerikanska benchmarkräntan sjönk 4 punkter till 4,00 procent, jämfört med fredagens svenska stängning.

På valutamarknaden var dollarn fortsatt försvagad mot andra stora valutor sedan förhoppningarna om ett snabbt krig i Irak dämpats och farhågorna ökat om att kriget kommer att bli dyrare än väntat. Euron noterades vid den svenska stängningen till 1,064 mot dollarn. Samtidigt uppgavs handeln vara tunn och avvaktande inför mer klarhet i hur långt kriget kan tänkas bli.

Under måndagen väntas USA:s president att söka stöd hos kongressen för att få använda mellan 75 till 95 miljarder dollar ur budgeten för att bekosta kriget i Irak.

Masakazu Hayashi, biträdande japansk finansminister, sa på morgonen att BOJ bör vidta "effektiva lättnadsåtgärder" och vara redo för "oförutsebara" omständigheter.

Kronan stärktes under måndagen med knappt 4 öre till 8,65 mot dollarn, men försvagades samtidigt med cirka 4 öre till 9,21 mot euron. Mätt i TCW-index minskade kronans värde till 130,32 från fredagens 130,02. (Direkt)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?