1515

Nytt rekord för euron

Det dollarnegativa sentimentet tilltog på tisdagen, och euron noterade en ny fyraårshögsta nivå på 1,1083 efter nya utspel i Irakkonflikten, men en kraftig korrektion kom under eftermiddagens handel, vilket lyfte dollarn från bottennivåerna.


Enligt handlare kan vändningen ha initierats av optionslösen vid 1,1050 klockan 16.00, och en interventionsskygg marknad passade samtidigt på att köpa dollar mot andra valutor, främst yen. Det kom dock inga bekräftelser om japanska interventioner.

"Men de kanske passar på när de har marknaden med sig, det skulle jag göra", sade en handlare.

Efter måndagens vetouttalanden från Ryssland och Frankrike sade Storbritanniens FN-ambassadör, Jeremy Greenstock, att Storbritannien undersöker frågan om att skjuta fram det tidigare stoppdatumet 17 mars. Och sex av medlemsländerna i säkerhetsrådet föreslog en uppskjutning av stoppdatumet till den 17 april. Enligt Vita husets talesman, Ari Fleischer, kommer dock en omröstning i säkerhetsrådet inte att hållas efter innevarande vecka.

Amerikanska räntor sjönk till nära rekordlåga nivåer på måndagen men steg senare något efter att indikationerna om att ett krig mot Irak kan bli fördröjt fått vissa investerare att ta hem vinster. Uppgången mattades dock av något när USA-marknaderna öppnade på tisdagen. Tioårsräntan var oförändrad på 3,58 procent.

Morgan Stanleys chefekonom Stephen Roach varnar för effekterna av att beslutet om ett krig drar ut på tiden.

"Ju längre kriget försenas, desto större är risken för en recession och en ekonomi som slår fel för ännu en Bushregering", skriver han i ett kundbrev.

Princetonprofessorn Paul Krugman har dock bundit sina bolån, skriver han i en krönika i tisdagens New York Times, eftersom han är "förskräckt" över vad som kommer att hända med räntorna när finansmarknaderna vaknar upp inför effekterna av de kraftigt stigande budgetunderskotten.

I Sverige och övriga Europa handlades räntorna på något högre nivåer under större delen av dagen. Vinsthemtagningar och ett antal större emissioner runt om i Europa bidrog till att hålla räntorna uppe.

Vid stängning hade svenska obligationsräntor stigit 3-4 punkter, tioårsräntan steg 4 punkter till 4,34 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten ökade till 51 punkter (50).

Nokia och Lucent rapporterade dåliga nyheter om marknaden för telekommunikation i samband med Cebitmässan i Hannover på tisdagen. Enligt börsanalytiker bidrog beskeden till att måla upp en dyster framtidsbild för Ericsson. Aktien föll, och enligt valutahandlare bidrog detta till att försvaga kronan.

Euron kröp över 9,30 mot kronan för första gången sedan september 2002. Enligt handlare var 9,30 en viktig motståndsnivå och genombrottet följdes av ytterligare kronförsvagning, och 9,30 höll på nedsidan när euron försvagades mot dollarn.

Vid den svenska marknadens stängning hade euron stärkts 6 öre till 9,31 samtidigt som dollarn hade stärkts 7 öre till 8,444. TCW-index steg till 130,76 (130,03). (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?