1515

Nokias sänkta prognoser slog hårt mot Ericsson

Kurserna fortsatte nedåt i Stockholm på tisdagen och Sax-index sjönk 1,1 procent. Telekom stod i fokus efter att Nokia kommit med en prognosuppdatering. Trots svaga siffror lyckades Nokia stiga. Ericsson råkade däremot ut för ett rejält fall, vilket fick IT-index att sjunka 5,2 procent. Efter måndagens extremt svaga handel ökade volymerna på tisdagen och totalt omsattes aktier för 8,3 miljarder kronor.


"Det har varit ytterligare
en dålig dag. Så länge vi lever i ovisshet om vad som kommer att hända i Irak så kommer ingen stort att hända. Innan vi ser en lösning på Irakfrågan så kan man iskallt räkna med att det kommer att fortsätta nedåt", säger en mäklarchef.

Många ögon riktades som sagt mot telekomjättarna efter att Nokia kommit med sin prognosuppdatering för första kvartalet. Det var inga strålande siffror som rapporterades. Bland annat justerades vinstprognosen per aktie ned till ett intervall mellan 1,4-1,6 kronor från tidigare 1,4-1,8 kronor. Dessutom spår Nokia att försäljningen inom Networks kommer att sjunka 15-20 procent under första kvartalet.

Samtidigt räknar dock
bolaget med att växa snabbare än marknaden.
Nokiaaktien sjönk initialt och handlades delvis under 100-kronorsstrecket på tisdagen. Framåt eftermiddagen ändrade kursen däremot riktning och när börsen stängde hade aktien stigit 1,4 procent till 107,50 kronor senast betalt.

Värre gick det för Ericsson som påverkades rejält av Nokias uppdateringar. Ericssonaktien föll sammanlagt 9,1 procent till 4,40 kronor vilket bidrog till att tynga IT-index.

"Nokias siffror hade ju kunnat vara mycket värre, även om det det var lite sämre än väntat. Europa reagerade ganska negativt medan USA verkade se lite ljusare på det. Att Ericsson tappar så mycket beror framför allt på att systemmarknaden har varit mycket svag", kommenterar mäklarchefen.

Verkstadsbolagen hade en blandad utveckling. Sandvik och Atlas Copco gick mot strömmen och handlades upp till 195 respektive 169,50 kronor. Assa Abloy steg 2,9 procent till 71 kronor.

Bilsäkerhetsföretaget
Autoliv backade däremot efter att Volkswagen sänkt sin resultatprognos för första kvartalet. Autoliv stängde 3,9 procent ned på 160 kronor. Volvo sjönk 1,7 procent till 141 kronor senast betalt.

Bland övriga nyheter
kan nämnas att det är klart för H&M att öppna sin första butik i Italien. I september öppnas en butik i Milano och H&M hoppas på att kunna öppna ytterligare 3-5 butiker i landet under 2004. H&M handlades i vanlig ordning relativt livligt och aktien pendlade runt nollstrecket för att slutligen stänga oförändrad på 179 kronor.

Läkemedel hörde till
näst sämsta bransch efter IT. Astra Zeneca fortsatte ned 2,1 procent till 257,50 kronor medan Pharmacia sjönk marginellt till 340 kronor.

Medicinteknikbolaget Elekta
lyckades stiga något efter att ha släppt sin niomånadersrapport för det brutna räkenskapsåret 2002/2003. Resultatet före skatt ökade från 145 Mkr i fjol till 236 Mkr och bolaget håller fast vid prognosen att omsättningen för helåret kommer att bli högre än föregående år.

Dessutom höjer Elekta
prognosen för rörelsemarginalen som väntas hamna på samma nivå som den senaste niomånadersperioden. Det innebär att bolaget räknar med en rörelsemarginal på 11-12 procent från tidigare 11 procent. Aktien handlades upp 1,9 procent till 81 kronor.

Till en av gårdagens vinnare
hörde medicinteknikbolaget Vitrolife, som på måndagen fick patent för frysförvaringstekniken Loop vitrifikation i USA. Vitrolife räknar nu med att kunna lansera produkten i både USA och Europa under första kvartalet nästa år. När börsen stängde hade aktien handlats upp 5 procent till 10,50 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?