1515

Uttalande om Irakkrig sänkte börser i Europa

Ett uttalande från USA:s utrikesminister Colin Powell om att sannolikheten för ett Irakkrig ökar fick dollarn att falla liksom de ledande europeiska börserna."Det är ett problem för exportbolagen då de amerikanska exportörerna blir mer konkurrenskraftiga", säger en förvaltare till Bloomberg News.

Exportbolag och försäkringsbolag var väl representerade bland förlorarna på oro för dollarn respektive lägre värden på aktieinnehaven. Försäkringssektorn toppade förlorarlistan med en nedgång om 5,5 procent.

Klockan 18.00 hade Bloomberg European 500 gått ned 2,3 procent och DJ Euro Stoxx 50 noterades 2,7 procent lägre.

Ett av undantagen i Europa var spanska Iberdrola som steg 3,9 procent sedan landets största gasbolag, Gas Natural, lagt ett bud värt 26 miljarder euro.

I Frankfurt var DAX ned 4,1 procent. Deutsche Telekom noterades 8,7 procent lägre efter att ha redovisat ett nettoresultat för helåret 2002 på minus 24,6 miljoner euro. En nettoförlust på 25 miljarder euro var väntad, enligt Bloomberg News.

Försäkringsbolagen Munich Re var ned 7,8 procent och Allianz tappade 5,8 procent.

BMW rapporterade om lägre försäljning under februari av fordon av det egna varumärket. Aktien tappade 3,6 procent.

FTSE 100 i London, som gick emot strömmen under förmiddagen, vände ned och tappade 1,6 procent.

Liksom i övriga Europa fick försäkringsbolagen agera slagpåse och Royal&Sun var ned 5,7 procent.

Astra Zeneca backade med 1,9 procent i spåren av beskedet att Tyskland, Spanien och Norge har undantagits från proceduren för godkännande av Crestor i Europa.

Pilkington, som tillverkar vindrutor till bilar, tappade 10,6 procent efter att CSFB sänkt sin rekommendation till underperform.

Six Continents gick emot strömmen och steg 0,4 procent. CVC Capital Partners är nära att sy ihop en grupp som avser lägga ett bud på 6 miljarder pund på hotellföretaget, enligt Sunday Telegraph.

CAC-40 i Paris tappade 2,4 procent där Thales backade 4,1 procent. Bolaget förnekade uppgifter i Le Parisien om att det planerar att minska antalet anställda med 10.000 i en omfattande omstruktureringsplan.

Även den lägre dollarkursen bidrog till nedgången i Paris vilket drabbade exportbolag som Thomson, som tappade 6,8 procent.

EADS, som är storägare i flygplanstillverkaren Airbus, tappade 7,1 procent efter att ha släppt ett resultat som var under analytikernas förväntningar. Omstruktureringar och minskade flygplansleveranser låg bakom en förlust på 299 miljoner euro under 2002.

De två största bolagen i vattenbranschen hade det tufft efter att ha fått sänkta analytikerrekommendationer. Suez backade 5,7 procent medan Vivendi Environnement var ned 4,5 procent.

Försäkringsbolaget Axa var ned 4,8 procent.

I Köpenhamn var KFX ned 2,1 procent. Lundbeck rasade med 23 procent sedan bolaget sänkt sina prognoser efter svag försäljning av Cipralex.

HEX Generalindex i Helsingfors noterades oförändrat medan Oslobörsens OBX tappade 0,6 procent. (Direkt)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?