1515

Svenska räntor sjönk

De svenska obligationsräntorna fortsatte ned några punkter på måndagen. Den lägre nivån etablerades redan på morgonen, i spåren av USA-räntornas nedgång efter de trista sysselsättningssiffrorna i fredags.

Under resten av dagen låg sedan svenska räntor ganska stabila medan USA-räntan backade ytterligare ett par punkter från morgonens notering.

Likaså fortsatte dollarn sin resa mot allt svagare nivåer, tyngd av krigsoro och bekymmer för den amerikanska ekonomin.

Ryssland kommer att lägga sitt veto mot en ny Irakresolution som sanktionerar våld, uppgav den ryske utrikesministern Igor Ivanov på måndagen, enligt AFP. Tysklands förbundskansler, Gerhard Schröder, ansåg att det mesta talar för att en majoritet av länderna i säkerhetsrådet kommer att rösta mot en andra resolution om Irak, skrev Financial Times Deutschlands nätupplaga.

Colin Powell, utrikesminister i USA, indikerade i helgen att USA kan komma att starta ett krig mot Irak utan FN-stöd, något som president George W Bush tidigare också sagt. FN:s omröstning om den nya Irakresolutionen, där USA och Storbritannien vill ge Irak tid att avrusta fram till den 17 mars, kan komma i veckan. En omfattande lobbyverksamhet pågår från USA, Storbritannien och Frankrike för att få med de andra medlemmarna i säkerhetsrådet på sin sida.

"Varje misslyckande med att få igenom den nya Irakresolutionen pekar mot ett krig som startas av en ganska liten koalition. Osäkerheten om dollarn gäller både eventuell vedergällning mot de länder som leder koalitionen och hur ett krig ska finansieras", sade en valutastrateg på Merrill Lynch till Bloomberg News.

Räntemarknaden fick också stöd av osäkerheten kring utvecklingen i Nordkorea. Landet avfyrade på måndagen en testmissil över Japanska sjön och USA sa i helgen nej till bilaterala samtal om Nordkoreas kärnkraft.

På den svenska agendan finns senare i veckan, på torsdag, svenska inflationssiffror. KPI väntas ha stigit 0,64 procent i februari jämfört med månaden före, och årstakten spås uppgå till 3,2 procent, enligt SME Direkts prognosenkät bland analytiker.

Samtidigt bedöms den öppna arbetslösheten ha gått upp till 4,6 procent i februari, enligt SME Direkts prognossammanställning inför SCB:s arbetskraftsundersökning som också publiceras på torsdag. I februari 2002 var arbetslösheten 4,0 procent.

Vid stängningen hade den svenska tioårsräntan backat 4 punkter till 4,30 procent. Den tyska motsvarigheten var ned ytterligare någon punkt och räntegapet vidgades till 50 punkter. Den amerikanska tioåringen låg vid den svenska stängningen på 3,58 procent, 4 punkter lägre än på fredagseftermiddagen.

Dollarn hade försvagats till 1,1056 mot euron. Kronan var marginellt starkare mot dollarn till 8,37 kronor och något öre svagare mot euron till 9,25. TCW-index noterades till 130,03 (129,97).

"Försvagningen i kronan beror till största delen på att euron har stärkts mot samtliga valutor. Det har också varit brist på intressen i kronan, efter den förstärkning som kom sent i fredags då det köptes svenska kronor och såldes norska", sade en valutahandlare. (Direkt)Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?