1515
Annons

Texas Instruments väckte Europabörser

Texas Instruments prognoshöjning fick flera aktier att vakna till på tisdagen och de ledande Europabörserna stärktes.


"Texas Instruments är ytterligare ett litet bevis för att den ekonomiska cykeln har kommit i gång och att tillväxten ökar i styrka. Efterfrågan stiger, vilket ökar förhoppningen för första halvåret nästa år", säger en förvaltare till Bloomberg News.

Låga utomhustemperaturer bidrog också till framgångar för oljebolagen, som steg 2,3 procent som helhet och gav stöd åt flera börser. Shell steg 2,8 procent och BP avancerade 1,9 procent, medan Total Fina steg 2,3 procent. Royal Dutch stärktes 2,4 procent.

En av dagens förlorare var däremot nederländska Hagemayer, som föll 6,2 procent på besked om VD-byte och en nyemission.

Omkring klockan 17.45 noterades DJ Euro Stoxx 50 0,8 procent upp och Bloomberg European 500 hade stigit 0,7 procent.

Air France lyfte 2,5 procent efter att bolaget släppt överraskande bra passagerarstatistik för november. EADS steg samtidigt med 1,1 procent och France Telecom noterades 0,9 procent upp. Sammantaget steg Parisbörsens CAC 40-index med 0,6 procent.

I Frankfurt steg DAX-index 1,0 procent med Deutsche Post och Deutsche Telekom på vinnarlistan. Tyska institutionella investerare och analytiker var mer optimistiska om utvecklingen i Tyskland i december än månaden före, enligt en undersökning från ZEW Center for European Economic Research, rapporterar Bloomberg News. Bland andra klättrare fanns SAP som steg 1,6 procent och Fresenius som steg 2,1 procent.

Londonbörsens FTSE 100 stärktes 0,5 procent. Förutom oljebolagen utmärkte sig här Cable & Wireless med en uppgång om 3,2 procent.

Även i Norden hamnade de flesta index på plus. KFX-index i Köpenhamn steg 1,6 procent och Oslobörsens OBX gick upp 1,8 procent. Helsingfors gick dock mot strömmen och HEX Generalindex sjönk 0,2 procent.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?