Annons

Svenska räntor ned

Riksbanken väntas lämna styrräntan oförändrad när beskedet kommer klockan 9.30. Dessutom spås riskbilden vara balanserad, med en något starkare bild av omvärldskonjunkturen och en något svagare bild av Sveriges ekonomi jämfört med inflationsrapporten i oktober.


Om Riksbanken skulle ägna mer utrymme åt situationen i Sverige än åt beskrivningen av omvärlden skulle det kunna leda till ett tryck nedåt i den korta änden spår handlare.
"Men jag tror att det kommer att vara väldigt neutralt och jag tror inte att det händer mycket alls", säger handlaren.

Svenska räntor ställdes ned cirka 2 punkter i den inledande handeln och influens kom främst från de internationella rörelserna. Där pressades USA-räntorna ned på torsdagen efter att siffror visat på ett större antal nyanmälda arbetslösa än väntat förra veckan. Statistiken spädde på oron inför sysselsättningsrapporten för november som kommer klockan 14.30 på fredagen.

En ökning med 150.000 personer väntas, men det finns förhoppningar om en starkare siffra. Arbetslösheten spås ligga kvar på 6,0 procent.

Europaräntorna tickade också nedåt och den tyska tioåriga obligationsräntan sjönk 2 punkter till 4,43 procent. Dess svenska motsvarighet handlades vid öppningen också 2 punkter lägre på 4,97 procent och gapet dem emellan låg således kvar på 54 punkter.

Förutom jobbstatistiken står Federal Reserves räntebesked på tisdag i fokus för räntemarknaden. Frågan är om centralbanken kommer att överge formuleringen om att penningpolitiken kan hållas expansiv under en "betydande period". Bear Stearns ekonomer tror att Federal Reserve kan svänga om till att säga att de kan vara "tålmodiga", ett uttryck som Fed-chefen Alan Greenspan använde i ett tal för en månad sedan.

På valutamarknaden handlas dollarn fortsatt svag även om den tagit sig bort från de allra svagaste nivåerna vid 1:216 mot euron. Även här spökade veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa liksom den allmänt negativa inställningen till den amerikanska valutan. Goda nyheter tycks inte bita på dollarn utan istället oroas marknadens bedömare över de dubbla underskotten, både i bytesbalansen och budgeten.

Kronan har gynnats av dollarns försvagning, men jämfört med den svenska stängningen på torsdagen var förändringen liten kring 7,42. Gentemot euron noterades en liten förstärkning med 1 öre till 8,96.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?