1515
Annons

Dollarn fortsätter ta stryk

Dollarn impopularitet tilltog i styrka under torsdagen. Som svagast noterades den amerikanska valutan till 1:2148 mot euron vilket kan jämföras med 1:2091 vid den svenska stängningen på onsdagen och 1:1994 klockan 16.15 i måndags.


Enligt bedömare finns det ett negativt sentiment gentemot dollarn på marknaden som inte den ena positiva USA-siffran efter den andra lyckas råda bot på.

"Det enda jag ser som skulle kunna leda till att man köper dollar är om de skulle få tag på (Usama) bin Laden eller Saddam (Hussein), eller om USA skulle lämna Irak", sade en handlare.

Den negativa inställningen till dollarn späddes på av statistik över nyanmälda arbetslösa i USA på torsdagseftermiddagen. Under vecka 48 anmälde sig 365.000 personer som arbetssökande, 11.000 fler än veckan innan. Analytikernas prognos låg på 354.000.

Kronan stärktes 1 öre mot dollarn till 7:41, men handlades tillfälligt till drygt 7:38. Även mot euron noterades kronan något starkare, på 8:97. Mätt i TCW-index ökade kronans värde till 124,14 (124,24). En förklaring till förstärkningen är dollarraset som har gjort att investerare tagit sin tillflykt till kronan.

"Man säljer andra valutor och köper kronor på det här", sade en handlare.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet ville på torsdagens presskonferens inte kommentera eurons rörelser. Han sade att alla centralbanker eftersträvar starka och stabila valutor eftersom det ger en stabil miljö för tillväxt och jobb.

Både ECB och Bank of England lämnade styrräntorna oförändrade på torsdagen. Beskeden var dock helt väntade och påverkade inte marknaden i någon större utsträckning.

Svenska räntor vände svagt ned under eftermiddagen, efter att ha ställts upp under förmiddagen. Utvecklingen var i linje med resten av Europa Vid stängning hade den tioåriga statsobligationsräntan gått ned 1 punkt från onsdagen till 4,99 procent. Det tioåriga räntegapet mot Tyskland hade minskat 1 punkt till 54 punkter.

Enligt SCB ökade Sveriges BNP med 2,0 procent under det tredje kvartalet, jämfört med samma kvartal i fjol. Under kvartalet steg bruttonationalprodukten med säsongsrensade 0,5 procent. Analytikerna i SME Direkts prognosenkät spådde en uppgång med 2,2 procent i årstakt och en uppgång med 0,6 procent jämfört med det andra kvartalet.

SCB:s rapport innehöll enligt bedömare ingenting överraskande och lämnade inget större avtryck på marknaden.

I USA ställdes räntorna ned i den inledande handeln. Även här var det veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa som fick investerare att dra öronen åt sig och söka sig till räntemarknaden. Bedömare betonar dock att siffran är volatil och att säsongsjusteringar kan ha påverkat statistiken. Jämfört med den svenska stängningen på onsdagen noterades dock en uppgång på 3 punkter till 4,39 procent för den tioåriga obligationsräntan.


Apkoppor upptäcks i fler EU-länder

Första fall av apkoppor har upptäckts i Frankrike, Tyskland och Belgien.

I Frankrike har smittan upptäckts hos en 29-årig man i regionen Île-de-France, som bland annat omfattar huvudstaden Paris. Mannen har inte vistats i något annat land där det är känt att viruset sprids, enligt den franska vården.

I Belgien har två fall bekräftats av ett universitetslabb.

I Tyskland handlar det om en patient som började få sår som är karaktäristiska för sjukdomen. Det tyska Robert Koch-institutet har uppmanat människor som återvänder från Västafrika att vara vaksamma på eventuella symptom och söka vård vid första misstanke om smitta.

Den ovanliga sjukdomen är i vanliga fall inte att betrakta som dödlig. Den orsakar symptom som feber, muskelvärk, svullna lymfkörtlar, frossa, utmattning och vattenkoppslika utslag på händer och ansikte. De som drabbas tillfrisknar i regel inom två till fyra veckor.

Ett första fall bekräftades i Sverige i torsdags, i region Stockholm. Folkhälsomyndigheten visste då inte ännu hur personen hade blivit smittad.

Det är tidigare känt att apkoppor smittar via utandningsluften. De nya fallen tyder på att viruset även sprids via kroppsvätskor i samband med sexuella kontakter. Den sprids och har spridits endemiskt i delar av Afrika, men det har varit sällsynt med fall på andra kontinenter.

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade nyligen att den följer situationen noggrant.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?