Annons

Dollarn fortsätter ta stryk

Dollarn impopularitet tilltog i styrka under torsdagen. Som svagast noterades den amerikanska valutan till 1:2148 mot euron vilket kan jämföras med 1:2091 vid den svenska stängningen på onsdagen och 1:1994 klockan 16.15 i måndags.


Enligt bedömare finns det ett negativt sentiment gentemot dollarn på marknaden som inte den ena positiva USA-siffran efter den andra lyckas råda bot på.

"Det enda jag ser som skulle kunna leda till att man köper dollar är om de skulle få tag på (Usama) bin Laden eller Saddam (Hussein), eller om USA skulle lämna Irak", sade en handlare.

Den negativa inställningen till dollarn späddes på av statistik över nyanmälda arbetslösa i USA på torsdagseftermiddagen. Under vecka 48 anmälde sig 365.000 personer som arbetssökande, 11.000 fler än veckan innan. Analytikernas prognos låg på 354.000.

Kronan stärktes 1 öre mot dollarn till 7:41, men handlades tillfälligt till drygt 7:38. Även mot euron noterades kronan något starkare, på 8:97. Mätt i TCW-index ökade kronans värde till 124,14 (124,24). En förklaring till förstärkningen är dollarraset som har gjort att investerare tagit sin tillflykt till kronan.

"Man säljer andra valutor och köper kronor på det här", sade en handlare.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet ville på torsdagens presskonferens inte kommentera eurons rörelser. Han sade att alla centralbanker eftersträvar starka och stabila valutor eftersom det ger en stabil miljö för tillväxt och jobb.

Både ECB och Bank of England lämnade styrräntorna oförändrade på torsdagen. Beskeden var dock helt väntade och påverkade inte marknaden i någon större utsträckning.

Svenska räntor vände svagt ned under eftermiddagen, efter att ha ställts upp under förmiddagen. Utvecklingen var i linje med resten av Europa Vid stängning hade den tioåriga statsobligationsräntan gått ned 1 punkt från onsdagen till 4,99 procent. Det tioåriga räntegapet mot Tyskland hade minskat 1 punkt till 54 punkter.

Enligt SCB ökade Sveriges BNP med 2,0 procent under det tredje kvartalet, jämfört med samma kvartal i fjol. Under kvartalet steg bruttonationalprodukten med säsongsrensade 0,5 procent. Analytikerna i SME Direkts prognosenkät spådde en uppgång med 2,2 procent i årstakt och en uppgång med 0,6 procent jämfört med det andra kvartalet.

SCB:s rapport innehöll enligt bedömare ingenting överraskande och lämnade inget större avtryck på marknaden.

I USA ställdes räntorna ned i den inledande handeln. Även här var det veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa som fick investerare att dra öronen åt sig och söka sig till räntemarknaden. Bedömare betonar dock att siffran är volatil och att säsongsjusteringar kan ha påverkat statistiken. Jämfört med den svenska stängningen på onsdagen noterades dock en uppgång på 3 punkter till 4,39 procent för den tioåriga obligationsräntan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?