1515
Annons

Oljan höjde tempen på Europabörser

Europabörserna steg på måndagen även om det i vissa fall handlade om relativt blygsamma uppgångar och volymer. Förmiddagens uppgång fick ytterligare bränsle av amerikanska statistik som visade att antalet platsannonser ökat mer än väntat i november, något som även stärkte USA-handeln.


Den europeiska uppgången var bred och endast ett fåtal branscher i Bloomberg 500 sjönk. Energiaktier tillhörde vinnarna sedan priset på råolja fortsatt upp under julhandeln.

"Vissa investerare har blivit försiktiga. De letar efter aktier som inte har stigit så mycket ännu och som visar stadiga vinster, såsom oljeaktier och andra defensiva aktier" säger Britta Paech, portföljförvaltare vid MM Warburg i Hamburg, till Bloomberg News.

Royal Dutch steg 0,9 procent. Shell steg 0,7 procent och Total stärktes 0,4 procent. Energiindex som helhet var upp 0,7 procent på Bloomberg European 500.

Omkring klockan 18.00 hade DJ Stoxx 50 stigit 0,8 procent och Bloomberg European 500 var upp 0,5 procent. Förutom energi gick även detaljhandelsaktier starkt. Unilever, som varit den aktie som utvecklats sämst i Stoxx 50 i år, klättrade 0,8 procent. Den brittiska matvarukedjan Northern Foods handlades samtidigt upp 4,7 procent och Tesco steg 1,1 procent.

I Italien är livsmedelsjätten Parmalat enligt börsen nu handelsstoppad på obestämd tid. Bolaget förklarades formellt på lördagen av en domstol i Parma vara på obestånd. I tisdags föll bolagets aktie med över 63 procent på en handelsdag vilket krympte Parmalats börsvärde till cirka 800 miljoner kronor.

Halvledarbolaget Infineon klättrade 2,1 procent och var därmed vinnare i Frankfurt. Detta sedan amerikanska Micron Technology rapporterat ett bättre kvartalsresultat än väntat i förra veckan. Siemens och Thyssenkrupp var andra aktier som gick starkt i Frankfurt på måndagen.

En av förlorarna i Europa var däremot konsultjätten Cap Gemini som sjönk 0,5 procent. Företaget är under utredning gällande ett fall av misstänkt mutbrott i den tyska verksamheten.

I Frankfurt var DAX-index upp 1,3 procent. FTSE-100 i London steg 0,3 procent och Parisbörsens CAC 40 var upp 0,3 procent.

Även i Norden noterades stigande kurser med undantag för Finland, där Helsingforsbörsens Generalindex backade 0,6 procent med Nokia ned 1,6 procent.

KFX-index i Köpenhamn stärktes 0,2 procent och norska OBX-index noterades 0,7 procent upp. I Oslo var internetbolaget Fast Search en vinnare och steg 5,2 procent på beskedet att Vodafone ska använda bolagets produkter på sin webbplats. Fast Search kommer att erhålla licens-, underhålls- och konsultintäkter från Vodafone.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?