Annons

Stark avslutning på börsen

Kurserna steg på Stockholmsbörsen dagen före julafton, men nyhetsflödet var tunt liksom handeln. Amerikansk BNP-statistik på eftermiddagen fick knappt någon märkbar påverkan på de svenska aktiekurserna.


"Många är lediga, det är väldigt lugnt och lite som händer. Faktiskt är det förvånansvärt lite aktivitet, de flesta verkar redan ha klarat av sina transaktioner inför årsskiftet", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMX-index gått upp 1,6 procent till 628 och aktier för 7,4 miljarder kronor hade omsatts. Samtliga breda branschindex utom energi slutade på plussidan.

Astrazeneca blodproppspreparat Exanta har godkänts i Frankrike för indikationen förebyggande av blodpropp hos patienter som genomgått ortopedisk kirurgi.

Bolaget har dessutom lämnat in registreringsansökan för Exanta i USA och Europa. Dessa ansökningar gäller kroniska indikationer, som förebyggande av stroke hos patienter med förmaksflimmer. I början av 2004 kan amerikanska FDA komma att ge besked om registreringsansökan ska behandlas snabbare än normalt.

Astrazenecas aktie reagerade på nyheterna med att stiga 4 kronor till 348,50.

Bland teleoperatörerna var stämningen uppåt. Tele2 steg 11,50 till 386,50 och Teliasonera 50 öre till 36,80. Leverantörerna steg också, Nokia stärktes 50 öre till 125,50 och Ericsson 20 öre till 12,40 kronor.

För bankerna blev det ännu en bra dag. SEB steg 2,50 till 106 kronor. Handelsbanken stärktes lika mycket till 145,50 och Föreningssparbanken noterades 2 kronor högre till 138,50. Nordea steg 1 krona till 53.

IFS har tagit hem en stororder från norska Jotun. Värdet uppgår till flera tiotals miljoner kronor, enligt bolaget. Aktien steg 35 öre till 8,05.

"IFS orderintag har varit starkt på den sista tiden, men det har inte riktigt synts på aktiens utveckling", säger en mäklare.

Efter att ha presenterat två order på måndagen kom Telelogic med ytterligare en på tisdagsförmiddagen, vilket bidrog till att aktien steg 20 öre till 11,40. Precis efter stängning presenterade bolaget ytterligare en order.

Uppåt gick det också för ABB, som steg 30 öre till 36,30 trots att VD Jürgen Dormann i ett tidningsuttalande sagt att både OGP-avtalet och slutet på asbesthistorien drar ut på tiden.

Protect Data klättrade 2,60 till 28,90 efter bolagets licensavtal med Volvo IT. Mycket starkt gick även forskningsbolaget Oxigene, som fortsatte upp efter måndagskvällens uppgång i USA och klättrade hela 7,50 kronor till 61,50.

OM HEX har sålt sin problemtyngda energibörs UKPX till APX UK, ett dotterbolag till Amsterdambörsen, och därmed har bolaget nu klarat av sin översyn av energiverksamheten. Aktien reagerade dock inte nämnvärt på affären och steg måttliga 50 öre till 87,50.

Nedåt gick det för Labs2 som backade 7 öre till 0,79 kronor sedan bolaget skjutit fram sin prognos om ett positivt kassaflöde till det andra kvartalet 2004. Som orsak till den framflyttade tidpunkten angav bolaget självt att det lagt mycket tid på integrering av förvärv, vilket kortsiktigt lett till att fokus på nya kunder och försäljning minskat.

Under dagen mäklades flera storposter i olika bolag. Bland annat handlades en post i Munters på 1,1 procent av kapitalet och en i Resco om 4,7 procent av kapitalet. I Kaupthing Bunadarbanki handlades en post som motsvarade 1,4 procent och i IFS omsattes poster som svarade mot 3,3 procent av kapitalet och 5,2 procent av rösterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?