1515
Annons

Muntert i Europa

Europabörserna steg sedan amerikansk statistik visat att konsumtionen steg i november. Trots att ökningen inte var lika stor som väntat tog marknaden sifforna positivt och aktieindex steg.


De privata inkomsterna i USA ökade också och enligt bedömare bådar det gott för konsumtionen, vilken i sin tur måste fortsätta att driva den ekonomiska tillväxten.

"Det viktigaste är att den ekonomiska återhämtningen resulterar i ökande vinster. Det är där som dynamiken ligger och det kommer att hjälpa marknaden att fortsätta att stiga", sade en fondförvaltare till Bloomberg News.

Klockan 17.50 hade DJ Stoxx 50 stigit 0,3 procent medan Bloomberg European gått upp 0,4 procent.

Bland de bolag som gynnas av fortsatt stark amerikansk konsumtion är LVMH, som har 27 procent av sin försäljning i USA. Aktien steg 1,3 procent. Kosmetikajätten L`Oreal var upp 0,7 procent och Daimlerchrysler som genererar över hälften av sina intäkter i USA steg 1,1 procent.

Bland förlorarna fanns oljebolagen. Råoljepriset föll för den tredje dagen i rad på förväntningar om att det milda vädret i nordöstra USA kommer att hämma efterfrågan. BP föll 1,3 procent och Shell tappade 1,2 procent.

I Frankfurt var DAX-index upp 0,7 procent.

Några av de teknikaktier som tog stryk på måndagen återhämtade sig på tisdagen. Infineon steg 3,6 procent och Deutsche Telekom var upp 2,0 procent.

Mobilcom steg 1,5 procent efter det blev känt att bolaget lämnar tillbaka sin 3G-licens som det betalade 8,4 miljarder euro för.

Bland förlorarna på den tyska marknaden var läkemedel och hälsovård.

FTSE-100 i London steg 0,4 procent.

Astrazeneca har fått franska läkemedelsmyndighternas godkännande för Exanta när det gäller förebyggande av blodpropp i samband med ortopedisk kirurgi. Frankrike är referensland i EU:s registrerinsprocess för Exanta och Astrazeneca steg 1,7 procent i London.

Även i London gick detaljhandeln bra. Marks & Spencer steg 3 procent, Gus var upp 2,2 procent och Next noterades 1 procent högre.

Parisbörsens CAC 40 var upp 0,1 procent, med Arcelor och STMicroelectronics i spetsen.

Turerna kring italienska livsmedelsjätten Parmalat fortsätter. Det senaste i utredningen av bolaget är att Parmalat inte redovisa för cirka 9 miljarder euro i fonder som finns i bolagets böcker, skriver Bloomberg News. Samtidigt har den italienska regeringen godkänt en förordning som ska göra det lättare för Parmalat att fortsätta sin verksamhet.

Helsingforsbörsens HEX-index stängde 0,8 procent högre. Skogsbolagen drev uppgångarna med stöd från en något starkare dollar. Stora Enso steg 3,8 procent, UPM-Kymmene var upp 2,5 procent och M-Real var 2,9 procent högre.

KFX-index i Köpenhamn steg 0,5 procent och Oslos OBX-index noterades 0,5 procent upp. I Stockholm stängde OMX-index 1,6 procent högre, bland annat med stöd från Skanska och Tele2.


Aktiechefen: Bolagen att köpa nu

Carnegies aktiechef tror att kortsiktiga vinnare finns i den pressade tillväxtsektorn. 

Med bara tre veckor kvar av Di:s aktietävling tipsar Karl Hedberg om vilka aktier han skulle plocka in i en slutspurt.

Carnegies aktiechef Karl Hedberg.
Carnegies aktiechef Karl Hedberg.Foto:Juliana Falldin

Bara tre veckor återstår av Di:s aktietävling Drömportföljen där profilen ”Rimmen” för närvande leder med hjälp av veckans rapportvinnare som läkemedelsbolag Calliditas och spelbolaget Embracer. Hack i häl finns ”Me@petterhansson.se” med innehav som klättrande molnkommunikationsbolaget Sinch samt oljebolagen Africa Oil och Enquest. De båda översta portföljerna har på fredagseftermiddagen en totalavkastning på drygt 30 procent vardera.

Inte riktigt lika bra går det för sparprofilen Claes Hembergs drömportfölj, eller ”mardrömsportfölj” som han skämtsamt kallar den. Portföljen ligger på den undre halvan av startfältet, som består av drygt 20.000 portföljer, och har en avkastning på minus 12 procent.

”Man kan konstatera att industribolagen går bra på börsen medan konsumentbolagen går dåligt som till exempel Thule. Men det handlar ju inte om att Thule som bolag gått dåligt utan att börsen gått dåligt. Där blandar man ofta ihop korten. Man måste titta på bolagen och sen kan börsen ha sina dagstemperaturer upp och ner - och det får man leva med”, säger han.

Även ljudboksbolaget Storytel tynger Claes Hembergs portfölj med en nedgång på omkring 20 procent sedan tävlingens start den 4 april. 

”Bolaget har precis som Sandvik eller Kry rationaliserat om sin organisation och det kan man som tillfällig börshaj tycka är jobbigt - eller så tänker man att man ska äga aktien länge och då är en omrationalisering något positivt, ett sundhetstecken.”

Värmepumpsbolaget Nibe och kylkoncernen Beijer ref är andra favoriter Claes Hemberg har i sin drömportfölj som också speglar sparprofilens privata portfölj. Båda bolagen har varit högt värderade under 2021, mycket på grund av sin gröna stämpel, men har kommit ner en hel del i värdering under våren. Här ser Claes Hemberg Nibe som särskilt attraktiv.

”Om du har pengar, så kan man absolut gå in nu. Även Beijer ref har varit dyrare historiskt och levererar, men är inte lika starka som Nibe.”

Men med bara några kvar i aktietävlingen är nämnda bolag inga vinnaraktier, tror Carnegies aktiechef Karl Hedberg.

”En del av de här aktierna är jätteintressanta långsiktigt, speciellt de som spelar på miljötrenderna och som nu har börjat komma ner. Men jag ser en risk att de kan fortsätta pressas litegrann. Jag tror till exempel att Nibe är en sådan aktie som fortsatt kan ha kortsiktig motvind”, säger han.

På kort sikt finns vinnaraktierna i den pressande tillväxtsektorn, tror han och nämner Sinch, medicinteknikbolaget Bico samt samtalsidentifieringsbolaget Truecaller.

Om veckans positiva börstrend håller i sig i kombination med något lägre långräntor gynnas den här typen av bolag extra, resonerar han:

”Sinch är jätteintressant men Bico tror jag också har en jättepotential. De har lite interna stökigheter som de måste få ordning på innan investeraren hittar tillbaka. Även Truecaller är en aktie som också ser jätteintressant ut”.

Utöver de tre bolagen hade Karl Hedberg plockat in byggjätten Skanska och fönstertillverkaren Inwido i sin drömportfölj.

”Jag hade kompletterat med de här mer traditionella och lågt värderade bolagen. Får vi en mer normal återhämtning nu kommer de här bolagen klara sig bra.”

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?