Annons

Marginella ränteförändringar

Svenska marknadsräntor noterade marginella förändringar i brist på marknadsdrivande nyheter på tisdagen. Vid stängning hade obligationsräntorna sjunkit marginellt medan korta räntor noterades oförändrade till obetydligt högre.

Tioårsräntan sjönk 1 punkt till 5,03 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat 55 punkter.

Marknadsaktörer fokuserade främst på den fortsatt svala reaktionen på raden av starka siffror över den amerikanska konjunkturutvecklingen. Senast manifesterat av att industrins inköpschefsindex, ISM-index, steg till 62,8 i november, vilket var den högsta noteringen på 20 år.

Att det nationella ISM-indexet noteras över 60 hör inte till vanligheterna. Det har bara inträffat vid totalt tolv tillfällen sedan början av 1980-talet, varav den senaste gången, före november 2003, var i december 1987.

Ekonomer som Bloomberg News talat med pekar på korrelationen mellan ett ISM-index över 60 och en hög tillväxttakt och stark sysselsättningsutveckling.

Enligt Henry Willmore, chefekonom vid Barclays Capital Group, brukar ett ISM-index över 60 sammanfalla med att BNP växer i en takt på 7-9 procent flera kvartal i rad.

Den observationen stämmer vid fyra tillfällen sedan 1960, men 1987 var det endast det fjärde kvartalet som uppvisade extrem tillväxttakt, 7,1 procent.

Enligt Bob Barbera, chefekonom vid ITG/Hoenig, har den genomsnittliga sysselsättningsökningen legat på 375.000 de månader som ISM-index har överstigit 60, sett över de senaste 23 åren. I december 1987 ökade sysselsättningen med 294.000.

Sysselsättningsstatistiken för november presenteras fredagen den 5 december och enligt Bloomberg News enkät väntas en ökning med 150.000, men givet de goda förutsättningarna antas de inofficiella förväntningarna ligga betydligt högre.

"Vi förväntar oss stora saker i fredagens sysselsättningssiffra", sa Jonathan Lee, ränteanalytiker vid Barclays Capital i London, till Bloomberg News. Han spekulerar samtidigt om möjligheten för att Federal Reserve kan komma att röra sig mot ett åtstramande bias redan vid Fomc-mötet den 9 november.

Men sysselsättningsindexet i ISM tog sig endast med nöd och näppe över 50 i november, trots att huvudindexet var det högsta på 20 år. Och en riskfaktor med den historiska jämförelsen är att industrins andel av den totala USA-ekonomin har minskat sedan början av 1980-talet.

Dollarn stärktes och USA-räntorna steg efter måndagens ISM-rapport, och rörelsen fick också stöd av en oväntat stark ökning i bygginvesteringarna i oktober. Men effekterna klingade av i den sena måndagshandeln i USA.

Vid den svenska marknadens stängning på tisdagen hade den amerikanska tioårsräntan sjunkit 2 punkter, till 4,41 procent, jämfört med noteringen vid samma tid på måndagen.

Dollarn vände åter nedåt i den sena Europahandeln på tisdagen, och euron handlades åter över 1,20-nivån upp mot nya rekordnoteringar vid svensk stängning.

Dollarn försvagades knappt 4 öre mot kronan, till 7,49 medan euron försvagades knappt 2 öre till 9,01. TCW-index sjönk till 124,86 (124,95).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?