Annons

Spurt avslutade börsveckan

Efter att ha handlats runt en oförändrad nivå en bit in på eftermiddagen tog Stockholmsbörsen fart och avslutade veckan på plus.
Stöd kom bland annat från bank- och försäkringssektorn men även bolag som Astrazeneca och H&M lyfte index.
Vid stängning hade OMX-index stigit med 0,8 procent och aktier för 11,8 miljarder kronor hade omsatts.


Fredagen inleddes med ytterligare dollarförsvagning som dock blev kortvarig. Många aktier, bland annat inom verkstad, pressades dock av en fortsatt valutaoro och enligt företrädare för Atlas Copco, Sandvik och SKF kommer de senaste månadernas dollarförsvagning innebära en större negativ effekt på det fjärde kvartalet än bolagen räknade med för två månader sedan.

"Valutaeffekten kommer att bli större än vad vi bedömde då, eftersom dollarn har utvecklat sig i fel riktning", säger Sandviks presschef Per Lundsjö till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandvik backade 1:50 kronor till 239:50, Atlas Copco A var ned 50 öre till 251:50 och SKF noterades 4 kronor lägre på 271.

Skandia var näst mest omsatt och aktien steg 60 öre till 25 kronor. Startskottet till uppgången blev Industrivärdens besked att man sålt hela sitt 4,6-procentiga innehav. Skandiaaktierna har sålts löpande till en genomsnittlig kurs på cirka 26 kronor per aktie.

Industrivärden C backade 50 öre till 107 kronor.

Även bankerna visade framfötterna och SHB A steg 1 krona till 142:50. SEB A var 50 öre upp till 103 och Nordea steg 1 krona till 51:50.

Astrazeneca gick upp 2 kronor till 343:50. Astrazenecas informationschef Staffan Ternby säger till Direkt att bolaget fortsatt räknar med att ansökningarna för trombinhämmaren Exanta ska lämnas in till myndigheterna i USA och Europa före årsskiftet.

Capona steg 3:50 till 63 kronor i kölvattnet av torsdagens sena nyhet om att man förvärvar 19 hotellfastigheter från Home Invest.

Inom telekom handlades Ericsson 20 öre högre till 12:30 kronor och Nokia steg 1:50 kronor till 127:50.

Stim har vunnit rättstvisten om ersättningar med den MTG-ägda TV-kanalen TV3. Enligt ett pressmeddelande från Stim gör tingsrättsdomen att TV3 får betala mer än 100 miljoner kronor till låtskrivare och kompositörer. MTG avser att överklaga domen och B-aktien sjönk 1:50 till 158 kronor.

Skistars förlust ökade till 125 miljoner kronor under räkenskapsårets första kvartal, jämfört med -111 miljoner kronor för samma period i fjol. Bokningsläget uppgavs dock vara bättre volymmässigt inför vintersäsongen 2003/2004 än under föregående vinter. Aktien steg 1 kronor till 171.

Högt på vinnarlistan låg Hoist som steg 26 procent till 17:70 kronor. Hoist Intressenter har lagt ett bud på 18 kronor kontant för varje Hoist-aktie, en premie med 26 procent räknat på sista betalkurs de senaste 30 handelsdagarna.

Även Viking Telecom gick starkt, upp 35 procent till 2:90 kronor, efter att bolaget tilldelats order från kunder i Ryssland, Kroatien och Thailand. Vidare spår Viking Telecom att kassaflödet under det fjärde kvartalet blir positivt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?