Annons

Ökade förväntningar om räntesänkning

Riksbanken var som väntat oenig i beslutet att lämna styrräntan oförändrad vid mötet den 4 december. Kristina Persson och Villy Bergström ville sänka med 25 punkter och enligt bedömare var tonen i protokollet något mer duvaktig än väntat.


Tillsammans med Norges Banks oväntade räntesänkning har nu förväntningarna ökat om att Riksbanken kommer att sänka räntan, vilket pressade ned svenska räntor på torsdagen.

"Den som argumenterar för en sänkning hittar stöd för sin sak i protokollet, men även vi som tror att de kommer att ligga still hittar stöd", säger en analytiker.

Att Riksbanken förefaller mer trygga om den internationella konjunkturuppgången talar för oförändrad ränta i vår. Men framför allt sysselsättningsutvecklingen och den underliggande inflationen blir viktiga faktorer att följa fram till nästa penningpolitiska möte, och statistiken för november har redan stärkt argumenten för de som vill se en räntesänkning.

Den ledamot som avslutade diskussionen, vilket Lars Heikensten tidigare har antytt brukar vara Riksbankschefen, konstaterade att det kan bli aktuellt med en sänkning.

"Om konjunkturen inte tydligt förstärks som väntat eller om den svaga arbetsmarknaden och utbudsförhållanden framöver bedöms leda till en lägre inflation än vi idag räknar med kan en sänkning vara motiverad i februari", sade ledamoten enligt protokollet.

Riksbankschefen har utslagsröst om direktionen skulle rösta 3-3 vilket ökar spänningen inför nästa beslut.

Protokollet spädde på räntenedgången och den tioåriga obligationsräntan handlade 4 punkter lägre på 4,70 procent. Gapet mellan den tyska och den svenska tioåriga räntan låg på 47 punkter.

Den allt starkare euron ger stöd till räntenedgången i Europa då det finns spekulationer om att en starkare euro kan leda till en räntesänkning lägre fram.

"Folk säger nu att styrkan i euron är för mycket, den dödar den optimism som är kvar om en europeisk återhämtning", sade en bedömare till Bloomberg News.

Eurons styrka handlar mer om att dollarn fortsätter att åka rutschkana. Som svagast noterades den till 1:2438 på torsdagsförmiddagen. Bränsle till rörelsen kom bland annat från siffror som visade att klimatet i det tyska näringslivet förbättrats. IFO-index steg till 96,8 från 95,7 och väntat var 96,5. I grunden är det en fortsatt oro över de dubbla underskotten i USA som spökar. Stöd för euron kommer också från ECB:s inställning som indikerar att centralbanken inte kommer att agera för att försvaga den egna valutan, uppger bedömare. Bland annat sade ECB-chefen Jean-Claude Trichet i en intervju med Wall Street Journal att ECB stödjer en stark euro.

"Det öppnar för att euron ska stärkas till 1:30 mot dollarn och marknaderna ställer in sig på att ta euron till extrema nivåer", sade en analytiker till Bloomberg News.

Nederländernas centralbankschef Nout Wellink sade dock att han oroar sig över hastigheten i förstärkningen, men bland marknadens bedömare spekuleras i att ECB inte kommer att intervenera förrän euron når 1:35 mot dollarn.

Kronan har inte gynnats mot dollarn på samma sätt som skedde i november när dollarn tappade mark mot euron. Den senaste veckan kar kronan legat och tuggat mellan 7:30 och 7:40 mot dollarn medan euron har rört sig från cirka 1:22 till över 1:24. Även mot euron har kronan tappat mark de senaste dagarna och enligt bedömare handlar det om en allmän kronförsvagning. Förväntningarna om en eventuell räntesänkning från Riksbanken bidrar också till sämre aptit för kronan liksom Norges Banks räntesänkning och spekulationer om vinsthemtagningar i kronan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?