1515
Annons

Ökad tro på räntesänkning

Svenska räntor ställdes ned på torsdagen och rörelserna var tydligare än den mer tveksamma ränteutvecklingen i övriga Europa. Orsaken var att Riksbankens protokoll från det förra mötet var något mer duvaktigt än väntat och tillsammans med Norges Banks oväntade räntesänkning på onsdagen ökade förväntningarna om att Riksbanken kan komma att sänka räntan i februari.


"Effekten av Norge var egentligen viktigare. Det visar att man inte är ensam om att överväga lägre räntor i en tid då alla sitter och väntar på vad Fed ska göra", sade en räntehandlare och tillade att Norges Banks agerande underlättar för Riksbanken att sänka.

Räntenedgång mattades av under eftermiddagen och den tioåriga obligationsräntan hamnade på 4,74 procent, oförändrat från onsdagens. Sänkningsspekulationerna till trots vidgades räntegapet till den tyska tioåriga obligationsräntan med 1 punkt till 48 punkter.

Protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 4 december andades större sannolikhet för en räntesänkning framöver. Helt enligt de flesta förväntningarna reserverade sig Kristina Persson och Villy Bergström mot beslutet att lämna räntan oförändrad och ville sänka räntan med 25 punkter. Villy Bergström anförde att en svag arbetsmarknad innebär en risk för svagare privatkonsumtion framöver medan Kristina Persson lade större tyngd på utbudssidan.

Den ledamot som avslutade diskussionen, vilket Lars Heikensten tidigare har antytt brukar vara Riksbankschefen, konstaterade att det kan bli aktuellt med en sänkning.

"Om konjunkturen inte tydligt förstärks som väntat eller om den svaga arbetsmarknaden och utbudsförhållanden framöver bedöms leda till en lägre inflation än vi idag räknar med kan en sänkning vara motiverad i februari", sade ledamoten enligt protokollet.

Ledamoten ville också avdramatisera betydelsen av enskilda penningpolitiska beslut, och sade att "konsekvensen av att inte sänka räntan nu är bara att det kommer att ta längre tid innan den behöver höjas, allt annat lika".

En annan ledamot hade viss förståelse för att Kristina Persson och Villy Bergström reserverades sig mot inflationsrapporten då arbetsmarknaden har utvecklats svagare än väntat. Fler faktorer talade dock emot en räntesänkning enligt ledamoten, som inflationsförväntningar över målet, ökat kapacitetsutnyttjande och risk för spridningseffekter från de höga energipriserna.

Sedan mötet hölls den 4 december har statistik visat att arbetslösheten blev överraskande hög och inflationen oväntat låg i november. Dessutom har flera hyresavtal slutits på en måttlig nivå och det har kommit indikationer som tyder på en mer måttlig elprisutveckling i vinter, vilket ökar spänningen inför nästa ordinarie räntemöte den 5 februari.

I övriga Europa utvecklades räntorna i en tveksam tendens under eftermiddagen efter att tidigare ha pekat nedåt. Orsaken till omsvängningen var delvis USA-siffror som visade statistik något mer positiva signaler om USA:s arbetsmarknad. Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk med 22.000 personer till 353.000 personer förra veckan, vilket var lägre än väntat. Dessutom reviderades förrförra veckans siffra ned, vilket är första gången på 92 veckor som det sker. Enligt analytiker signalerar det en trendförändring.

"Om siffrorna håller sig runt de här nivåerna borde sysselsättningen sannolikt öka med 150.000 eller mer per månad", skriver Miller Tabak räntestrateg Tony Crescenzi i en marknadskommentar.

USA-räntorna visste inte heller riktigt vilken riktning de skulle ta och den tioåriga obligationsräntan handlades vid den svenska stängningen till 4,16 procent, 2 punkter lägre än vid samma tid på onsdagen.

I Europa hade räntorna tidigare under dagen pressats ned på en oro över den allt starkare euron. ECB-chefen Jean-Claude Trichet sade i en tidningsintervju att ECB förordar en stark euron, men tillade att han utgår från att USA förordar en stark dollar. Bedömare ställer sig frågande till hur långt euron kan röra sig innan ECB väljer att intervenera, spekulationer florerar om nivåer kring 1:35.

I eftermiddagens handel ökade dock efterfrågan på dollarn och efter att som svagast noterats kring 1:2438 tog sig den amerikanska valutan tillbaka mot 1:2370.

För yenens del noterades en rejäl försvagning gentemot dollarn på eftermiddagen och det förekom spekulationer om att Japan säljer sin egen valuta för att stävja den senaste tidens förstärkning.

För kronans del noteras en allmän kronförsvagning och enligt handlare finns det stora säljintressen kring 9:08 mot euron. En dålig likviditet inför årsskiftet gör också att små belopp kan leda till stora rörelser. Vid den svenska stängningen hade kronan tappat 4 öre till 7:34 mot dollarn och lika mycket till 9:08 mot euron. TCW-index försvagades till 124,82 från 124,30.


Innehåll från Aros KapitalAnnons

Så kan de fortsätta tillväxtresan mot nya marknader

Med hållbarhet och långsiktighet i fokus satsar Arkö Bostad vidare mot nya marknader.

Utmaningen var att hitta rätt samarbetspartners för att tryggt kunna fortsätta tillväxtresan.

– Från dag ett blev vi väldigt imponerade av den service Aros Kapital levererar. De har hjälpt oss att växa snabbare, säger Andreas Holst, delägare på Arkö Bostad.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Som erfaren bostadsutvecklare erbjuder Arkö Bostad byggnation av olika slags fastigheter, som bostadsrätter, hyresfastigheter och industrihallar.

Fokus har främst varit regionalt i Östergötland och Sörmland, men när tiden var inne att ta nya steg utåt och satsa på nya marknader i Sverige uppstod behovet av en pålitlig samarbetspartner.

– Aros Kapital ger ett professionellt bemötande och ger oss utrymme att fokusera på våra projekt. Vi som entreprenörer vill lägga mest möjliga fokus på våra projekt, samarbetet med Aros gör att vi minskar byråkrati och istället har vi ägnat oss åt det vi ska göra, vilket hjälpt oss att växa snabbare, säger Andreas Holst, delägare på Arkö Bostad.

”Förstår våra utmaningar”

Att valet föll just på Aros Kapital har flera orsaker. 

– Traditionella banker är inte duktiga på byggkreditiv eftersom det tar lång tid i kredithanteringen, därför är det bättre att prata med de som arbetat mycket med byggkreditiv, säger Andreas Holst.

Byggkreditivet fungerar i stort sett som en checkkredit eller kontokredit som används efter hand som fakturorna för bygget betalas, eftersom kunden inte får ut hela beloppet på en gång för sitt byggnadslån.

– Vi hade hört gott om Aros gällande detta så vi testade.

Andreas Holst säger att man på Arkö Bostad också uppskattar att Aros Kapital har samma entreprenörtänk som dem själva.

Därför kan de hela tiden komma med konstruktiva förslag. Sen har de även en fantastisk tillgänglighet där de lyssnar bra, är snabba på att återkoppla och finns alltid till hands. Även vid tajta tidplaner och obekväma tider på dygnet. 

– Aros står nära entreprenören helt enkelt, och förstår våra utmaningar.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Mer från Aros Kapital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aros Kapital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?