Annons

Energibolag vinnare i Europa

Energisektorn tog täten i börsuppgången på torsdagen sedan oljepriset under torsdagen stigit till den högsta nivån sedan i mars. Även ett starkt IFO-index från Tyskland bidrog till att lyfta kurserna.


"Investerarna inser att oljepriset kommer att förbli högt under en tid och vill inte riskera att inte vara investerade i sektorn", säger Jens Schattner, fondförvaltare på Deka Investment, till Bloomberg News.

Strax före klockan 17.30 hade DJ Stoxx 50 klättrat 1,3 procent. Samtidigt noterades Bloomberg European 500 upp 0,9 procent.

Oljebolagen var väl representerade bland vinnarna i Europa. Lagerstatistik visade på onsdagen att nivåerna på olja är låga samtidigt som snöstormar i USA väntas driva upp efterfrågan. Energiindex steg med 1,9 procent, enligt Bloomberg European 500.

I London steg Shell 1,4 procent och BP gick upp 2,5 procent. Även på andra håll i Europa höll sig oljebolagen framme och Statoil steg 3,2 procent medan Royal Dutch Petroleum klättrade 1,8 procent.

Morgan Stanley höjde sin rekommendation på Royal Sun Alliance till equalweight från underweight. Aktien steg 3,1 procent och sammantaget steg FTSE-100 i London 1,0 procent.

Mot strömmen i London gick Misys som föll med 2,5 procent. Mjukvarubolaget sade på onsdagen att efterfrågan från bland annat banker har minskat och på torsdagen sänkte Morgan Stanley sin riktkurs på Misys med 17 procent.

I Frankfurt steg DAX med 0,6 procent sedan IFO-index visat att klimatet i det tyska näringslivet stigit till den högsta nivån på nästan tre år i december.

Högst på DAX vinnarlista fanns Deutsche Börse och Allianz som steg med 2,0 respektive 3,2 procent.

Lehman Brothers höjde sin rekommendation på Allianz till equalweight från tidigare underweight och höjde även riktkursen.

Ett flertal andra bolag i finanssektorn låg också högt på vinnarlistan i Frankfurt, bland dem Munchener Re och Commerzbank.

Biltillverkarna steg också på torsdagen. Volkswagen var upp 1,0 procent efter att inledningsvis ha backat sedan Moodys sänkt kreditbetyget och hänvisat till fortsatt oro för en svag utveckling i år.

BMW var upp 1,7 procent och Daimlerchrysler 1,3 procent.

Parisbörsens CAC-40 steg 0,7 procent där Cap Gemini gladde med en uppgång om 1,6 procent.

Aktieägarna i Cap Gemini godkände på torsdagen förvärvet av Transiciel vilket ökar bolagets exponering mot mindre kunder.

JP Morgan höjde rekommendationen för France Telecom till övervikt från undervikt och aktien steg 1,5 procent. Investmentbanken hänvisade till förbättrade utsikter för intäktsökningar i sektorn.

Uppåt pekade även kurvan för Total, Europas största oljeraffinaderi, som steg 1,7 procent.

I Helsingfors var HEX ned knappt, med 0,1 procent, medan KFX-index i Köpenhamn noterades 0,2 procent lägre.

Desto bättre gick det i övriga Norden med Oslos OBX-index upp 1,2 procent och OMX i Stockholm upp 1,3 procent.

I Norge utmärkte sig, förutom Statoil, Frontline med en uppgång om 6,0 procent medan Norske Skog tyngde med 1,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?