Annons

Tele 2 dök på börsen

Stockholmsbörsen sjönk på tisdagen och de flesta branscher, med undantag för läkemedel, stannade på minus. Bankerna höll dock emot relativt bra, sedan Standard & Poors höjt kreditbetyget för SEB och utsikterna för Handelsbanken.


"Man säljer av cykliskt och utvecklingen är mycket dollarrelaterad. Men om det inte hade blivit en liten H&M-rekyl och Astra Zeneca gått okej hade det varit värre", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning noterades OMX-index 1,2 procent lägre till 614,1. Omsättningen blev till slut 9,4 miljarder kronor.

Ericsson tyngde med en nedgång på 40 öre till 11,80 kronor. I övrigt gick it-tjänster svagt, sedan branschjätten Cap Gemini vinstvarnat för det fjärde kvartalet. Tieto Enator sjönk 5,50 kronor till 199 kronor och WM-data 50 öre till 15,60. Teleca fortsatte sitt fall efter gårdagens besked om nedskärningar till följd av svag efterfrågan och backade 1,20 till 32,20.
"Konsulterna har gått bra så det kan vara vinsthemtagningar också", säger en mäklarchef.

Tele 2 sjönk tvärt på eftermiddagen. Enligt mäklare berodde den plötsliga nedgången på rykten om att bolaget fått förlustavdrag gällande dotterbolaget SEC underkända. Enligt uppgift skulle summan motsvara cirka 20 kronor per aktie.
"Kurseffekten blir stor eftersom det är tunn handel och det har gått upp mycket den senaste tiden", säger en mäklare.

Tele 2-aktien stängde ned 14 kronor till 377. Ryktet om att skattemyndigheten underkänt avdraget bekräftades av bolaget strax efter börsens stängning. Tele 2 avser dock att överklaga beslutet.

Enligt Financial Times planerar Skandia en försäljning av sin japanska verksamhet, uppgifter som bolaget avböjer att kommentera. Skandia sjönk 1 krona till 24,50.

Standard & Poors höjde SEB:s kreditbetyg till A och utsikterna för Handelsbankens betyg till positiva, medan Föreningssparbankens och Nordeas betyg bekräftades. Åtgärderna speglar kreditvärderingsinstitutets syn på banksektorn i de nordiska länderna som sund.

Bankerna backade, men bara blygsamt. SEB sjönk 50 öre till 103,50, Handelsbanken 1 krona till 144,50 och Föreningssparbanken 50 öre till 136,50. Nordea var oförändrad på 52 kronor.

Altima handlades till 68,50 kronor under sin första dag på Stockholmsbörsen, vilket var klart lägre än finländska Ramirents aktiebud som var värt nära 80 kronor per aktie.
"Det blir alltid lite säljtryck så här i början när de som inte vill ha aktien ska sälja", säger en analytiker.

SAS backade 3,50 till 68 kronor. Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för bolaget från öka till minska.
"Eftersom fjärde och första kvartalen är säsongsmässigt svaga är det svårt att se några positiva kursdrivande faktorer under närmaste sex månaderna", skriver Handelsbanken i en analys.

På morgonen redovisade Maxim en kvartalsförlust på 0,54 dollar per aktie, jämfört med Thomson Financials snittprognos på minus 0,41 dollar. Aktien handlades ned 2,50 till 60 kronor.

Astra Zeneca stod däremot emot nedgången och var en av dagens vinnaraktier med en uppgång om 2,50 till 335 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?