Annons

Detaljhandeln förlorare på Europas börser

En nedgång i USA-handeln efter svag konsumentstatistik satte avtryck på de europeiska börserna under fredagen.
Detaljhandelssektorn intog bottenplaceringen i Europa med Inditex som största förlorare. I motsatt riktning gick biltillverkare och it-konsulter.


Klockan 17.00 var DJ Stoxx 50 och Bloomberg European 500 båda ned 0,2 procent.

Spanska Inditex, som står bakom klädkedjan Zara, backade 10,1 procent sedan bolagets rapport vittnat om en klen försäljningsutveckling och sänkta marginaler.

Nedgången var typisk för hela sektorn i Europa som sjönk 2,0 procent.

H&M tappade 2,6 procent i Stockholm och i Paris sjönk Carrefour med 0,5 procent. Nedgångar noterades även i London. Dixons Group sjönk 1,8 procent och Next backade med 1,5 procent.

Londonbörsen som helhet steg däremot, med en uppgång i FTSE 100 med 0,2 procent lyft av bland annat Hilton Group och BP.

Astra Zeneca backade dock 1,9 procent efter det att amerikanska Appeals Court Federal Circuits beslutat att hålla fast vid sitt tidigare domslut, som innebär att Schwarz Pharmas dotterbolag Kudco inte gör intrång på patentet för Losec.

Schwarz Pharma steg 13,0 procent i Frankfurt där fordonsaktierna också låg på plus. Volkswagen var upp 1,6 procent och Daimler Chrysler noterades 0,6 procent högre. Enligt Handelsblatt ska Daimler Chrysler investera 765 miljoner euro för att öka sin andel i Mitsubishi Motor från 43 till 65 procent.

Övriga vinnare inom DAX, som var oförändrat, var Muenchener Re och Deutsche Bank.

I Paris var också CAC 40 oförändrat. Även här var det fordon i topp med Peugeot som steg 3,1 procent. Renault noterades däremot 0,7 procent lägre.

På de nordiska börserna var utvecklingen blandad.

I Oslo gick OBX ned 0,4 procent medan KFX i Köpenhamn steg 0,3 procent. Klar Vinnare var Neg Micon, som steg 37 procent efter Vestas bud på bolaget värt 2,5 miljarder danska kronor. Vestas steg 2,7 procent.

Helsingforsbörsens HEX-index tappade 0,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?